Herman Wouters

Nederland geschokt door aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries: "Schokkend en niet te bevatten"

In Nederland wordt geschokt gereageerd op de aanslag op de Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries. "Het is een aanslag op de vrije journalistiek die zo wezenlijk is voor onze democratie, onze rechtsstaat en onze samenleving", zegt de Nederlandse premier Mark Rutte. Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima reageerden "diep geschokt".

In Nederland is gisterenavond de bekende misdaadjournalist Peter R. de Vries op straat neergeschoten. Dat gebeurde vlak bij de studio van de tv-zender RTL waar hij gisteravond te gast was. De Vries voerde onderzoek naar tal van bekende misdaden en was al herhaaldelijk bedreigd.

Premier Rutte zei op een persconferentie gisterenavond dat Peter R. de Vries "bij uitstek een vertegenwoordiger van de vrije journalistiek" was. Hij noemde de aanslag voorts "schokkend en niet te bevatten". "We hopen allemaal vurig, we bidden, dat hij deze aanslag overleeft."

De Nederlandse minister van Justitie Ferd Grapperhaus spreekt over "een zwarte dag". "Niet alleen voor wie hem dierbaar is of hem kent, maar ook voor onze persvrijheid", zegt hij. "Die vrijheid is nu aangetast. Het raakt journalisten, maar schaadt ook onze samenleving." Hij benadrukte dat de politie alles in het werk stelt om de daders te vinden.

Het raakt journalisten, maar schaadt ook onze samenleving

De Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima reageerden "diep geschokt". "Journalisten moeten onbedreigd en vrij hun belangrijke werk kunnen doen", schrijven Willem-Alexander en Máxima in een mededeling. "Wij voelen ons verbonden met iedereen die zich inzet voor de vrije pers in onze rechtsstaat."

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt de aanslag op Peter R. Vries onvoorstelbaar. "De Vries is gewoon een heel goeie misdaadjournalist en heeft heel veel betekend voor het vak. We waren altijd bang dat dit zou gebeuren met misdaadjournalisten."

Volgens Bruning is in het verleden met De Vries gesproken over zijn persoonlijke veiligheid. "Hij zei dat hij het waardeerde dat we ons zorgen maakten, maar dat hij zijn beveiliging zelf zou regelen. Vanavond is gebleken dat dat dus niet genoeg is geweest."

We waren altijd bang dat dit zou gebeuren met misdaadjournalisten

Ook andere internationale journalistenorganisaties spreken hun medeleven uit. Het Committee to Protect Journalists (CPJ) vraagt om een spoedig en grondig onderzoek naar de schietpartij om te bepalen of hij een doelwit was wegens zijn werk. "Journalisten in de Europese Unie moeten misdaad en corruptie kunnen onderzoeken zonder te vrezen voor hun veiligheid", klinkt het in een persbericht.

Reporters Zonder Grenzen (RSF) zegt solidair te zijn met de familie van De Vries. Het Internationaal Persinstituut (IPI) is "geschokt" door de schietpartij. "Het neerschieten van nog een misdaadverslaggever in de Europese Unie is een trieste dag voor persvrijheid", klinkt het op Twitter.

Ook mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch hebben hun bezorgdheid geuit. "Een aanslag op een journalist is een aanslag op de rechtsstaat", meldt Amnesty Nederland. 

Ook de VRT heeft gereageerd op de aanslag. "Een aanslag op een journalist is een aanslag op de persvrijheid en de hele journalistiek", klinkt het op Twitter. "We denken aan Peter R. de Vries, zijn familie, vrienden en collega's."

Dalle: "Aanslag op alles waar we voor staan"

Ook bij ons wordt geschokt gereageerd. Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) hoopt dat de daders van de aanslag op de Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries snel gevat worden. Het is "een aanslag op alles waar wij als samenleving voor staan en op de hele journalistiek", zegt hij op Twitter.

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) zegt op Twitter "aangeslagen" te zijn door het nieuws. "Wanneer gaat men in dit land de strijd tegen de drugsmaffia echt serieus nemen", vraagt hij zich af. "Wat in Nederland vandaag gebeurt, zal morgen hier gebeuren."

Videospeler inladen...

Meest gelezen