Thomas More Hogeschool

Nieuwe babyrobot in Lier krijgt naam van overleden leraar Danny: "Zijn naam weerklinkt bij elke oefening"

Aan de Thomas More Hogeschool in Lier is een hoogtechnologische reanimatiebabyrobot in gebruik genomen door de studenten vroedkunde. Met die babyrobot kunnen ze oefenen alsof het een echte bevalling is. De robot krijgt de naam Danny, als eerbetoon aan een overleden leraar.

De campus Lier van de Thomas More Hogeschool had al een babyrobot waarop de studenten vroedkunde konden oefenen, maar die oude robot gaat nu met pensioen. "Hij werkte niet goed meer, de technieken konden niet meer accuraat worden uitgevoerd", zegt docent Greet Jorissen. "Daarom hebben we een nieuwe aangekocht en de mogelijkheden zijn enorm."

"Zo kunnen we de hartslag waarnemen via de fontanel, die kan ingevallen zijn of net opzwellen. Niet alleen de armen en benen bewegen, maar ook het hoofd en de oogleden. De huid van de baby is met de hand ingekleurd en kan van kleur veranderen op meer plaatsen dan enkel de wangen. De ogen en pupillen reageren op licht. Ook kunnen de studenten bloednames oefenen zonder dat er vervelende prikgaatjes overblijven", zegt Jorissen.

Danny was een van de zeldzame mannelijke vroedkundigen in het land en groot vernieuwer van de Vroedkunde-opleiding in Lier

Unitmanager Kristel Thijs, Thomas More Hogeschool campus Lier

De robotbaby maakt bovendien levensechte geluiden: zo kan hij huilen, kreunen, hikken, kuchen en ademen. "Maar het belangrijkste is natuurlijk dat de studenten op een realistische manier kunnen leren reanimeren en daarbij feedback krijgen", aldus nog Jorissen. De nieuwe robotbaby kostte net geen 35.000 euro en werd ontwikkeld door de Nederlandse firma MedicalX.

Eerbetoon aan één van de weinige mannelijke vroedkundigen in Vlaanderen

Als eerbetoon wordt de nieuwe babyrobot ook genoemd naar collega Danny Peeters die onlangs overleed. Danny gaf les aan de studenten vroedkunde, hij was een van de weinige mannelijke vroedkundigen in Vlaanderen.

"Hij was er enorm trots op om vroedkundige te zijn.  Hij lag mee aan de basis van scenariotrainingen en simulatieonderwijs waarbij je zo dicht mogelijk naar de realiteit gaat. Hij coachte de studenten op een manier dat ze voorbereid waren op de praktijk. Tegelijkertijd legde hij de lat zeer hoog vanuit een enorme beroepsfierheid. Iedere student was voorbij Danny gepasseerd vooraleer af te studeren als vroedkundige", zegt Unitmanager Kristel Thijs.

"Bij elke oefensessie met de robot, zal nu Danny's naam weerklinken. We kunnen geen mooiere manier bedenken om Danny levend te houden in de opleiding vroedkunde", besluit Thijs.

Meest gelezen