Jean-Pierre Swirko

Nieuwe hittetechniek om houtworm in Sint-Martinuskerk in Aalst te bestrijden: "We bouwen een soort sauna rond het hout"

In de Sint-Martinuskerk in Aalst bestrijdt een Duitse firma houtworm met een innovatieve hittebehandeling. Daarbij bouwen ze een soort saunaconstructie rond het hout en wordt de temperatuur binnenin langzaam opgedreven. Het is de eerste keer dat in Vlaanderen die techniek gebruikt wordt. Jaren geleden probeerden ze de beestjes in de Sint-Martinuskerk te doden met giftige gassen. "Nu is dat geen optie meer," zegt schepen Karim Van Overmeire (NV-A). 

In de Sint-Martinuskerk in Aalst is naast veel steen, ook veel hout aanwezig. Dat is een ideale verblijfplaats voor bepaalde insecten zoals de houtworm die de houten kunstschatten aantast. Na verschillende pogingen om de beestjes uit te roeien, kwamen ze terecht bij een Duitse firma die een nieuw soort warmtebehandeling gebruikt om de insecten uit te roeien. "Toen de kerk een aantal jaar geleden gerestaureerd werd, pompten ze daarvoor giftige gassen in het hout," legt schepen Van Overmeire uit. "Maar daar willen we niet meer mee werken." En dus proberen ze het nu met een soort sauna. 

Ze drijven de temperatuur geleidelijk aan op tot 55 graden

Karim Van Overmeire, schepen Aalst

Omdat de grote, houten kunstwerken te fragiel zijn om te demonteren en ergens anders te behandelen, wordt de houtworm nu ter plekke aangepakt. "Er wordt een soort saunaconstructie rond gebouwd. Daarin wordt de temperatuur heel geleidelijk opgedreven tot het hout binnenin ongeveer 55 graden is," legt Van Overmeire uit. "Ze moeten heel erg rekening houden met de luchtvochtigheid en de watercondens. Want het hout, de vernis en het schilderwerk reageren verschillend op die temperaturen. We willen geen schade aanbrengen aan het kunstwerk."

Proefbehandeling

De warmtebehandeling, een primeur voor Vlaanderen,  duurt nog 2 weken, maar de eerste resultaten lijken positief. Het is de bedoeling dat zowel de beestjes zelf als de eitjes kapot gaan. Het gaat om een eerste proefbehandeling: "Nu zijn ze bezig aan het altaar van de Heilige Nicolaas. Als dat helemaal geslaagd is, dan kunnen we ook de andere delen in de kerk aanpakken," besluit schepen Van Overmeire.  

Foto van Jean-Pierre Swirko van Sint-Martinuskerk in Aalst
kasto80

Meest gelezen