Stefan Löfven
SOREN ANDERSSON

Ontslagnemende premier in Zweden Stefan Löfven kan voort regeren met nieuwe regering

In Zweden heeft het parlement de ontslagnemende premier Stefan Löfven opnieuw tot premier verkozen. Zo komt er een einde aan de regeringscrisis die sinds vorige maand aan de gang was. De sociaal-democraat Löfven nam toen ontslag nadat hij een motie van wantrouwen in het parlement niet had overleefd. Het was de eerste keer in Zweden dat een regering een vertrouwensstemming verloor.

De regering van de sociaaldemocraat Stefan Löfven was onlangs door het parlement weggewuifd. Löfven nam daarop ontslag, maar bleef wel in functie tot er een opvolger was.

Bij de pogingen om een nieuwe meerderheid tot stand te brengen, kon men echter niet om de sociaaldemocratische partij van Löfven heen, want die is nog altijd de grootste in het parlement. Zo kon Löfven dus opnieuw aan zet komen. 

Bij de nieuwe stemming in het parlement kreeg Löfven de steun van 117 van de 349 leden van de Riksdag. Dat is geen meerderheid, maar omdat 58 parlementsleden van een centrumpartij en een linkse partij zich onthielden, was er ook geen meerderheid tegen hem. 

Löfven gaat dus nu een coalitie vormen met de groenen. Dat geeft hem geen absolute meerderheid, maar die had zijn vroeger minderheidskabinet ook niet. Hoe dan ook zijn er volgend jaar op 11 september verkiezingen in Zweden.

Meest gelezen