Op- en afstappen veerboot in Antwerpen wordt veiliger nadat peuter (2) in Schelde viel

Het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust heeft het op- en afstappen aan de veerboot in Antwerpen veiliger gemaakt.  Dat gebeurt nadat er anderhalve week geleden een kind in de Schelde is gevallen toen dat het veer wilde nemen. Het gat tussen wal en schip is volledig gedicht. Later wordt het ponton zelf ook nog aangepast. Bovendien worden op termijn alle veren in Vlaanderen doorgelicht op veiligheid.

Het is de nachtmerrie van iedere ouder. Hin Njoo, vader van een 2-jarige peuter, wilde anderhalve week geleden de veerboot nemen vanop het Steenplein in Antwerpen naar Linkeroever, toen zijn dochtertje even aan zijn aandacht ontsnapte, terwijl hij naar zijn mondmasker zocht om op de boot te mogen. Voor zijn ogen zag hij zijn 2-jarige spruit tussen wal en schip vallen, de Schelde in. De man sprong zijn dochtertje achterna en kon haar gelukkig, ongedeerd maar wel erg geschrokken, op het droge brengen.

"Dit mag nooit meer gebeuren", zei de papa bij Radio 2 Antwerpen. En sindsdien rijst de vraag of het op- en afstappen aan het veer wel veilig genoeg is. Zelf vond de papa alvast van niet.

Het gat tussen wal en schip is nu volledig gedicht

Anne-Sophie Moerman, Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust

Het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust heeft daarom al meteen wat aanpassingen gedaan aan de plek van het ongeval. "Zo zijn de hekken nu zo geplaatst dat het gangpad van het ponton goed aansluit op de loopbrug van de veerboot en het gat tussen wal en schip is gedicht met een plaat. Bovendien zorgen de hekken ook voor een goede doorstroming van de passagiers. Verder zal de bemanning ook een extra oogje in het zeil houden bij het op- en afstappen", zegt Anne-Sophie Moerman van het Agentschap.

Op termijn zal het ponton aan het Steen ook worden aangepast. Maar het is nog niet duidelijk hoe of wanneer.  Er komt bovendien ook een grondige doorlichting van alle veren in Vlaanderen om te kijken of het op- en afstappen veilig genoeg gebeurt. 

Meest gelezen