Poolse en Rotterdamse verdachten van aanslag op Nederlandse journalist Peter R. de Vries blijven in de cel

Twee van de drie verdachten van de schietpartij in Amsterdam die gisteren werden opgepakt, blijven in de cel. Een derde man zou niets met de aanslag tegen Peter R. de Vries te maken hebben en is vrijgelaten. Intussen zijn in de buurt wel huiszoekingen gehouden. Het slachtoffer, de misdaadjournalist Peter R. de Vries, vecht nog altijd voor zijn leven.

Terwijl Nederland in shock is, zit de politie niet stil. Kort na de schietpartij in Amsterdam gisteravond werden drie verdachten in de buurt opgepakt. Twee van hen werden klemgereden op een snelweg.  Mogelijk zou een van hen de schutter zijn, maar dat is niet zeker.

Bekijk hier het verslag uit “Het journaal 13u” (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...
  • een Pool en een man uit Rotterdam blijven als verdachten in de cel, derde verdachte is vrij
  • huiszoekingen in Rotterdam en twee plaatsen in Gelderland: munitie gevonden
  • slachtoffer Peter R. de Vries nog in levensgevaar

Vanochtend zijn de drie voorgeleid. Een van hen zou niets met de aanslag te maken hebben en is vrij. De twee anderen, een 35-jarige Pool en een 21-jarige man uit Rotterdam, blijven evenwel in de cel. Volgens de omroep NOS worden ze verdacht van directe betrokkenheid bij de schietpartij. Volgens de krant De Telegraaf zou de politie ervan uitgaan dat de 21-jarige Rotterdammer de schutter was, en dat de 35-jarige Pool met de vluchtauto reed.

Vannacht heeft de politie ook huiszoekingen uitgevoerd elders in Nederland, onder meer in Rotterdam en in Tiel en Maurik in de provincie Gelderland. Daarbij zijn computergegevens en ook munitie meegenomen. De politie zou ook nog altijd videobeelden van bewakingscamera's op de plaats van de schietpartij onderzoeken. De politie blijft in het belang van het onderzoek erg karig met informatie.

Jeroen Reygaert geeft meer informatie over de verdachten in “Het journaal 13u”:

Videospeler inladen...

Bekende misdaadjournalist werd neergeschoten

Gisteravond om half acht werd de bekende misdaadjournalist Peter R. de Vries op straat neergeschoten in Amsterdam. Dat gebeurde te midden van omstaanders die de politie en de hulpdiensten verwittigden. Sommigen namen videobeelden van de bloedende man en hebben die op het internet verspreid, maar de politie roept met klem om om die niet te delen.

Peter R. de Vries zou in het hoofd geschoten zijn en werd zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht. Daar vecht hij nog altijd voor zijn leven. Minstens een dader is daarna gevlucht. Kort daarop werden in de omgeving dus drie verdachten opgepakt, maar een van hen is dus nu al vrij.

Opvallend is dat de Vries net voor hij neergeschoten werd, te gast was op het tv-programma RTL Boulevard, waarvan de studio in de buurt ligt. Hij had het daar over een eerdere moordpartij in Nederland, maar het is niet duidelijk of wat hij daar vertelde, te maken had met de aanslag tegen hem. De Vries is een bekend onderzoeksjournalist die jarenlang een eigen tv-programma had waarin hij onopgeloste misdaden probeerde te ontrafelen. Dat maakt hem uiteraard niet populair in het misdaadmilieu, al had hij daar ook wel goede contacten.

Familie reageert kort

De zoon van Peter R. de Vries zegt intussen op Twitter in naam van de familie dat de steunbetuigingen uit het hele land enorm veel steun bieden in deze moeilijke tijden. "Veel is nog onzeker", klinkt het.

Jeroen Reygaert geeft vanuit Amsterdam meer uitleg in “Het journaal 13u”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen