Jasper Jacobs

Rechter veroordeelt "rampfotografen" die foto's hebben verspreid van dodelijk verkeersongeval in Gent

Vijf personen zijn door de correctionele rechtbank in Gent veroordeeld omdat ze in 2019 beelden namen en verspreidden van een dodelijk verkeersongeval. De foto’s deden al snel de ronde op sociale media en bereikten ook de familie van het pas overleden slachtoffer. 

De ‘fotograaf’ deelde de beelden in een besloten WhatsApp-groep. Twee vrienden uit die chatgroep plaatsen de foto’s nadien op sociale media. Op één van de beelden was het dodelijk slachtoffer duidelijk herkenbaar. Die foto bereikte kort na het ongeval ook de zus van de pas overleden jongeman.

Klacht

Het gezin legde daarom een klacht neer tegen de personen die betrokken waren bij het nemen en delen van de foto’s. Uiteindelijk bracht het parket van Oost-Vlaanderen 5 verdachten voor de correctionele rechtbank voor het schenden van de privacy. De zaak werd al in april behandeld, maar het vonnis liet wat langer op zich wachten omdat het niet duidelijk was of de privacycommissie op tijd op de hoogte was gebracht. 

Geen celstraf

De rechtbank legde vandaag alle verdachten een geldboete van 2.000 euro op. Alle 5 kregen ze voor minstens de helft van dat bedrag de gunst van het uitstel. Een celstraf kon de rechter vandaag niet uitspreken want dat laat het strafwetboek niet toe.

Gentse Feesten

Het ongeval vond in alle vroegte plaats tijdens de Gentse Feesten van 2019. Na een nachtje stappen, trokken 4 vrienden uit het Gentse huiswaarts met de wagen. Het was die ochtend bewolkt en de baan lag er glad bij. Op de Dendermondsesteenweg in Destelbergen liep het fout: de bestuurder verloor de controle over het stuur na een flauwe bocht, waarna zijn wagen van de baan ging. Het voertuig knalde tegen de gevel van een woning en kwam abrupt tot stilstand tegen een verlichtingspaal. De passagier die vooraan zat, kwam ter plaatse om het leven. Een andere inzittende raakte levensgevaarlijk gewond. 

De bestuurder van de wagen reed te snel en had net geen twee promille alcohol in zijn bloed. Hij werd in het voorjaar veroordeeld door de politierechtbank.

kasto80

Meest gelezen