Downey Jr. en Sr. samen op de rode loper
2008 Getty Images

Acteur Robert Downey Jr. verliest vader en filmmaker Robert Downey Sr.: "Je was optimistisch tot het einde" 

De vader van acteur Robert Downey Jr. (56), filmmaker Robert Downey Sr. (85), is overleden. Dat heeft Downey Jr. laten weten via Instagram, waar hij een zwart-witfoto van zijn vader heeft gepost. Robert Downey Sr. leed al jaren aan Parkinson, en is thuis overleden in New York.

"Afgelopen nacht is mijn vader vredevol overleden in zijn slaap", schrijft Downey Jr. op Instagram. De acteur is onder meer bekend van zijn rol als Iron Man in het Marveluniversum.

"Hij leed al jaren aan de verwoestende ziekte Parkinson, maar toch is hij altijd optimistisch gebleven. Hij was een echte, non-conformistische en pure filmmaker." (lees voort onder de Instagrampost)

Robert Downey Sr. speelde een belangrijke rol voor de ontwikkeling van de onafhankelijke Amerikaanse cinema in de jaren 50 en 60. Hij heeft verschillende films en kortfilms geschreven, geproduceerd en geregisseerd, vaak noodgedwongen met kleine budgetten maar een des te grotere dosis creativiteit en humor. 

Downey Sr. acteerde ook, onder meer in "Boogie nights" en"Magnolia", al was zijn betekenis voor de filmwereld achter de schermen een pak groter. Het hoogtepunt in zijn carrière is "Putney Swope", de satirische comedyfilm over de advertentiewereld uit 1969.  De film is door critici de hemel in geprezen en is een cultklassieker geworden. 

Het laatste wapenfeit van Robert Downey Sr. in de filmwereld dateert van 2011. Toen acteerde hij naast Eddie Murphy, Ben Stiller en Casey Affleck in "Tower Heist". In tegenstelling tot zijn zoon Robert Downey Jr., die onder meer in opspraak is gekomen door druggebruik en wapenbezit, is er over het privéleven van Robert Downey Sr. een pak minder bekend. 

Vader en zoon Downey zijn tijdens hun carrière in de filmsector ook zelden samen op de rode loper verschenen. Downey Jr. maakte als vijfjarige wel zijn debuut als acteur in een film van zijn vader, "Pound". Het blockbustersucces van Iron Man maakte Downey Jr. een tijdlang een van de best betaalde acteurs in Hollywood. In 2010 heeft hij zijn eigen productiehuis opgericht, waarmee Downey Jr. nog meer in de sporen van zijn vader is getreden als filmmaker.

Downey Sr. is drie keer getrouwd geweest, en heeft naast Robert Downey Jr. nog een dochter Allyson uit zijn eerste huwelijk. Zijn weduwe is bestsellerauteur Rosemary Rogers, die Robert Downey Jr. ook eert in zijn Instagrampost. "Je bent een heilige, onze gedachten zijn bij jou, en we bidden voor jou", schrijft hij.

Downey Sr. en Jr. in 2008, wanneer de jongste van de 2 door Time Magazine opgenomen wordt in de lijst van 100 meest invloedrijke mensen.
2008 Larry Busacca

Meest gelezen