Radio 2

Sammy Mahdi op bezoek bij zomerklas in Kampenhout: "Zomerklassen zijn dit jaar nog belangrijker"

Staatssecretaris van Asiel en Migratie Sammy Madhi (CD&V) is vandaag op bezoek geweest bij de zomerschool in Kampenhout. Vlaanderen richt zomerscholen in om op maat van elk kind schoolachterstand weg te werken en bij te leren. Door de coronacrisis zijn die zomerklassen volgens Mahdi dus meer dan welkom.

Staatssecretaris Sammy Mahdi is vandaag op bezoek geweest in basisschool De Toverberg in Berg. Daar kunnen kinderen deze zomer twee weken zomerklassen volgen. “Wij werken met kleine groepjes, vooral rond rekenen, spelling en lezen”, zegt directeur van De Toverberg Fanny Cabie. “We spitsen ons toe op de basis die ze echt nodig hebben om de rest van de lessen te kunnen. Elke dag is er een herhalingsles in de namiddag in de vorm van het spel. De dingen die de kinderen moeilijk vonden in de voormiddag, worden dan in dat spel verwerkt.”

Sammy Mahdi juicht de zomerklassen toe. “Voor heel wat kinderen is de coronacrisis niet gemakkelijk geweest. Ook voor ouders was het moeilijk om te proberen hun kinderen bij te spijkeren van thuis uit. Af en toe kon het op school, maar als een klasgenoot of de leerkracht ziek werd, moest iedereen weer thuisblijven. De zomerklassen zijn dit jaar dus nog belangrijker dan voorgaande jaren.” 

Te weinig leerkrachten

De zomerklassen zijn in de eerste plaats bedoeld voor kinderen met een leerachterstand, maar kinderen die gewoon graag willen bijleren, zijn ook welkom. Deze week zijn er in De Toverberg 13 kinderen ingeschreven. In augustus is er nog een week.  

Staatssecretaris Sammy Mahdi zou graag zie dat dit uitgebreider wordt. “Zo kunnen kinderen spelenderwijs dingen blijven bijleren. Het aangename wordt aan het nuttige gekoppeld. Ook voor de ouders is het goed dat ze ergens met hun kinderen terecht kunnen.”  

Al is een uitbreiding niet zo evident. “Het is een Vlaams initiatief en de scholen kunnen kiezen of ze daaraan meedoen of niet”, zegt Kampenhouts schepen van Sociale Zaken, Greet Willems. “Het probleem is dat we leerkrachten moeten vinden. In twee scholen in Kampenhout wordt het nu georganiseerd.” 

Meest gelezen