Steun voor Mila tijdens een manifestatie.
AFP or licensors

Voorwaardelijke celstraffen voor internetbelagers van Frans tienermeisje dat islam beledigde

In Frankrijk zijn elf mensen veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen van vier tot zes maanden omdat ze een minderjarig meisje hadden bedreigd op het internet. De 16-jarige Mila kreeg massa's internethaat over zich heen en werd met de dood bedreigd nadat ze op Instagram felle kritiek had geuit op de islam. 

Mila was 16 toen ze ruim een jaar geleden op Instagram filmpjes postte waarin ze felle kritiek uitte op de islam. "In de Koran staat alleen maar haat. De islam is kak. Ik heb het recht om uw godsdienst te beledigen, dat is helemaal niet racistisch. Ik steek mijn vinger in het gaatje van uw God", zei ze onder meer.

Met haar scherpe taal ontketende ze een storm van haatboodschappen. Kort nadat ze de filmpjes online had gezet, kreeg ze naar eigen zeggen 200 haatboodschappen per minuut. 

Tijdens het proces zei haar advocaat dat ze in een jaar tijd 100.000 bedreigingen en verwensingen had gekregen op Twitter en Instagram. Mila moest onderduiken en kon niet meer naar school. Ze wordt nog altijd 24 op 24 uur bewaakt.

De Franse justitie besloot 13 van de mensen die het meisje bedreigden te vervolgen. Elf van hen zijn nu ook veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen van vier tot zes maanden. 

Meest gelezen