Een inwoner toont hoe hij de wateroverlast probeert tegen te gaan.
Radio 2

Turnhout deelt 600 zandzakjes uit tegen wateroverlast: "Maar we moeten ze zelf nog vullen"

Inwoners van Turnhout hebben al 600 zandzakken aangevraagd bij de stad om wateroverlast tegen te gaan, nadat vorige maand verschillende straten en kelders onder water liepen. "Maar deze zandzakjes zijn leeg, we moeten ze zelf nog vullen. De stad schuift het probleem af op de burger", reageert een inwoner. Schepen Marc Boogers (Groen) benadrukt dan weer dat de stad zelf al veel inspanningen levert en dat het ook rekent op de medewerking van de inwoners. 

Begin juni werd de stad getroffen door een wolkbreuk, waardoor een viertal straten en heel wat kelders onder water liepen. Om gelijkaardige scenario's in de toekomst te voorkomen, verstuurde de stad een brief naar de inwoners van de getroffen straten met de vraag of ze zandzakjes en wit-rood lint wilden. Daar hebben intussen al zo'n 600 mensen op gereageerd. 

"Er zullen ongetwijfeld nog meer mensen volgen", zegt schepen van Wegen- en Groenbeheer Marc Boogers (Groen). "We proberen de wateroverlast zoveel mogelijk te beperken, maar we beseffen dat er bij harde regenbuien altijd wat overlast zal blijven. Daarom delen we nu de zandzakjes uit."

Lege zandzakken

Maar niet alle inwoners zijn tevreden met die zandzakjes. "Het is een pleister op de wonde die blijft bloeden", reageert Boudewijn Willems, een bewoner van één van de straten die begin juni onder water kwamen te staan.  "Er moeten grotere middelen voor ingezet worden. De zakjes zijn leeg en we moeten ze zelf nog vullen. De stad moet zelf een oplossing bieden in plaats van het af te schuiven op ons."

De zakjes zijn leeg en we moeten ze zelf nog vullen. Er moeten grotere middelen ingezet worden

Boudewijn Willems, bewoner Dageraadstraat

De zandzakjes worden volgens het stadsbestuur leeg opgestuurd omdat het praktisch niet haalbaar is om ze gevuld te leveren bij de inwoners. Ze kunnen gevuld worden met zand uit een doe-het-zelf-zaak. Er zit ook een handleiding bij, om zeker te zijn dat ze correct gebruikt worden. 

Samenwerking tussen stad en inwoners

In Start Je Dag op Radio 2 Antwerpen reageerde schepen Boogers nog op de kritiek van de inwoners. "Het lijkt me te kort door de bocht om de schuld bij het waterbeleid van de stad te leggen. We leveren als stad al heel wat inspanningen, zoals gescheiden en grotere riolering, waterdoorlatende klinkers, bufferbekens, ... en ga zo maar door."

De stad levert al heel wat inspanningen en er zijn nu eenmaal hevigere buien door het klimaat

Schepen Marc Boogers, Groen

"Er zijn nu eenmaal hevigere buien door de klimaatverandering. We vragen ook aan de burgers om zoveel mogelijk met ons samen te werken en om te ontharden, door regentonnen of groendaken te installeren, zodat er zo weinig mogelijk water in de riolen terecht komt."

Intussen raadt de stad mensen die schade hebben geleden door de wateroverlast ook aan om een vergoedingen te vragen aan het Rampenfonds via hun verzekeringsmaatschappij. 

Meest gelezen