Videospeler inladen...

"Publiceren": minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil vaccinatiegraad van zorgpersoneel openbaar maken

"Het is een meer dan ernstig probleem dat er in sommige woonzorgcentra nauwelijks de helft van het personeel is gevaccineerd. Ik vind dat die cijfers moeten gepubliceerd worden", zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in "Terzake". Eerder op de dag maakte Sciensano bekend dat de vaccinatiegraad bij zorgkundigen lager is dan 70 procent.

Op 31 mei had meer dan 80 procent van de apothekers, huisartsen en artsen-specialisten minstens een prik van een coronavaccin gekregen. Bij vroedvrouwen (69,5%), zorgkundigen (68%) en kinesitherapeuten (64,4%) was de vaccinatiegraad aanzienlijk lager.

In Vlaanderen is 77 procent van de zorgkundigen ingeënt. In Wallonië is dat minder dan twee op de drie (63,3%), en in Brussel amper een op de twee (49,4%). Nochtans komen zorgkundigen vaak in contact met bewoners van woonzorgcentra. Minister Vandenbroucke vindt dat er actie moet ondernomen worden om het zorgpersoneel gevaccineerd te krijgen, maar de vaccinatie verplichten vindt hij geen goed idee.

"Hoeveel personeelsleden in woonzorgcentra en ziekenhuizen gevaccineerd zijn, ik vind dat de cijfers moeten worden gepubliceerd", zegt minister Vandenbroucke in "Terzake": 

Videospeler inladen...

Vooral de cijfers in Brussel zijn opvallend. "Het is meer dan een ernstig probleem dat er in Brussel in de woonzorgcentra soms niet een op de twee personeelsleden zijn ingeënt. Ik kan niet begrijpen dat iemand die in de zorgsector werkt zichzelf niet laat vaccineren. Dat gaat er bij mij niet goed in. Ik vind dat onverantwoordelijk en niet professioneel", zegt Vandenbroucke.

Volgens Vandenbroucke moeten de directies van alle instellingen in kaart brengen hoeveel personeelsleden gevaccineerd zijn. "Er moeten bijkomende inspanningen gedaan worden om meer mensen die in zorginstellingen werken te vaccineren. Het probleem is er niet alleen in Brussel."

Ik vind dat de vaccinatiegraad bij het personeel in zorginstellingen gepubliceerd moeten worden

Als je het personeel in de zorgsector zou willen verplichten om een vaccin te nemen, dan ben je maanden zoet om dat in wetten te gieten. 

"Eer je zo ver bent, ben je maanden verder. Als je een ziekenhuis hebt waar 98 procent van het personeel is ingeënt, ga je dan processen starten omwille van die twee procent. Ik denk het niet. Je moet overal zo een cijfers hebben. Ik denk dat in een instelling waar maar 65 procent van het personeel gevaccineerd is, dat daar actie nodig is.

Volgens de minister zijn er verschillende methoden om druk uit te oefenen. "Ik vind om te beginnen dat de cijfers moeten worden gepubliceerd. Het punt is niet dat je in een ziekenhuis of rusthuis waar je aan 98 procent zit naar honderd moet gaan. Het punt is dat je overal naar 90 procent moet gaan. Daar moet actie rond gevoerd worden", besluit Vandenbroucke.

Meest gelezen