radio 2

Vaccinatiecentrum Mechelen hangt Vlaamse topwerken: "Om kwartier wachttijd na prik aangenaam door te brengen"

Sinds vandaag hangen in het vaccinatiecentrum Nekkerhal in Mechelen enkele topwerken van Vlaamse kunstschilders. Het gaat om werken van Valerius De Saedeleer en Gustave Van De Woestyne.  Hans Bourlon werkt als vrijwilliger in het vaccinatiecentrum en kwam op het idee om de wachttijd voor de bezoekers wat aangenamer te maken. 

't Is niet elke dag dat je oog in oog staat met een echte Gustave Van De Woestyne of Valerius De Saedeleer. Maar de inwoners van Mechelen en Sint-Katelijne-Waver hebben het getroffen want in hun vaccinatiecentrum Nekkerhal hangen sinds vandaag vier topwerken van de Vlaamse schilders.

Het is Hans Bourlon, van Studio 100 die eerder al zijn sporen verdiende met de tentoonstelling Kunstuur in Mechelen, die op het idee kwam. "Ik werk hier één keer per week als vrijwilliger. Ik heb in een ver verleden trouwens ooit nog een Rode Kruis brevet gehaald. Het viel mij op dat mensen enkel naar een zwarte muur kunnen kijken. Ik dacht dat het wel fijn zou zijn om op die lege muren schilderijen te hangen. We hebben nu vier hele grote werken uit privéverzamelingen naar hier gebracht. Ze zijn verzekerd en worden bewaakt. Mensen vinden op de stoel voor hen een QR-code met meer uitleg over de schilderijen", zegt Bourlon.

Je krijgt niet elke dag de kans om deze topwerken te zien

Mia, bezoekster van het vaccinatiecentrum Nekkerhal

Jan Simons coördinator van het vaccinatiecentrum reageert alvast enthousiast op het initiatief. "Mensen zitten een kwartier doelloos te wachten na hun prik. Nu hebben ze iets moois om naar te kijken. Het zijn grote, imposante werken en passen in de Nekkerhal. Ik kende ze al van de tentoonstelling Kunstuur, waarvan Hans Bourlon trouwens ook een van de initiatiefnemers was. Ze komen hier zeer goed tot hun recht."

Ria uit Mechelen heeft vandaag haar tweede prik gekregen en zit vlak voor een schilderij van Gustave Van De Woestyne: "Ik vind de schilderijen heel mooi, het is een super idee. Je hebt niet altijd de gelegenheid om zo'n topwerken te zien en nu hangen ze gewoon voor je terwijl je zit te wachten. 't Is alleszins veel leuker dan op mijn gsm te tokkelen", lacht ze.

Meest gelezen