Foto Kurt

Van Quickenborne (Open VLD): "Ook hier bedreigingen tegen journalisten door georganiseerde criminaliteit"

Ook in eigen land gaat de georganiseerde criminaliteit alsmaar driester te werk en worden bijvoorbeeld ook journalisten bedreigd. Dat zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) na de moordaanslag op de Nederlandse journalist Peter R. de Vries. Maar Van Quickenborne maakt zich sterk dat justitie en politie die georganiseerde criminaliteit alsmaar beter aanpakken. Volgens de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) is het naïef om te denken dat de situatie bij ons niet zal escaleren.

"De situatie in Nederland is niet vergelijkbaar met ons land, maar we moeten niet naïef zijn", zegt Van Quickenborne. "Ook bij ons is de georganiseerde criminaliteit steeds sterker en brutaler aanwezig." Hoe uit zich dat concreet? "We hebben de geweldplegingen in Antwerpen gezien, maar we hebben ook gezien dat er meer corruptie is en dat de georganiseerde criminaliteit zich verspreidt in de gewone geledingen van de maatschappij."

We zien dat er ook bij ons bedreigingen zijn door mensen van de georganiseerde criminaliteit

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

Ook journalisten lopen daarbij soms in de kijker. "We zien dat er ook bij ons bedreigingen zijn door mensen van de georganiseerde criminaliteit tegen mensen, maar in het bijzonder tegen journalisten", aldus Van Quickenborne. Volgens de minister treden politie en justitie daartegen wel degelijk op en worden geviseerde mensen beschermd.

"Het is absoluut geen evidente strijd - dat weten we - maar ik denk dat we met het dossier Sky ECC (waarbij versleutelde telefoons van criminelen zijn gekraakt, red) een gamechanger hebben getoond", maakt de minister van Justitie zich sterk. "Dat betekent dat we daar wel degelijk een absolute prioriteit van maken. We hebben daar veel mensen en middelen op ingezet."

Van Quickenborne countert de kritiek van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA). Die had zich op Twitter laten ontvallen dat de strijd tegen de drugsmaffia hier niet genoeg au sérieux wordt genomen.

Van Quickenborne is het daarmee niet eens. Hij wijst op zijn beleidsplan, waarbij extra mensen en middelen voor justitie en de Federale Gerechtelijke Politie zijn voorzien. Daarnaast wordt het zogenoemde Stroomplan verder versterkt, zegt hij. Concreet gaat het onder meer over de havenprocureur die er komt en over een havenverbod voor mensen die een misdrijf hebben begaan.

Een business die vele miljarden aan omzet draait, vergiftigt op den duur de hele samenleving

Bart De Wever (N-VA)

Later vandaag heeft De Wever zijn standpunt kracht bijgezet op een persconferentie. Volgens hem is het naïef om te denken dat de situatie bij ons ook niet zal escaleren. "Als we kijken naar Nederland, vragen we ons af of wij zullen volgen. En als je die vraag stelt, heb je die ook al beantwoord."

 "We schrikken vandaag op van de driestheid van die lieden, maar deze problematiek is helaas niet nieuw, net als de ideeën om die aan te pakken", zegt De Wever. "Het is wel de hoogste tijd om ermee aan de slag te gaan. Dit heeft een gecoördineerde nationale, Europese en internationale inspanning nodig."

Topje van de ijsberg

Volgens De Wever focust iedereen zich altijd te hard op het topje van de ijsberg. "De meeste doden vallen inderdaad al in de bronlanden van de cocaïne, maar de drugsmaffia en de georganiseerde misdaad maken veel slachtoffers. Die schade neemt spectaculair toe. Een business die vele miljarden aan omzet draait, vergiftigt op den duur de hele samenleving." 

De Wever verwijst onder andere naar "de ontelbare verslaafden", jongeren die in moeilijke omstandigheden opgroeien en gelokt worden door de roep van crimineel geld, en de ontwrichting van traditionele sectoren door influx van crimineel investeringsgeld. Volgens hem is er ook een overduidelijke link tussen de drugsmaffia en de financiering van en de recrutering voor islamitisch terrorisme.

Daarnaast zou de georganiseerde misdaad vanuit de drugshandel spreiden naar vreselijke fenomenen als mensen-, slaven- en wapenhandel, en illegale prostitutie.

Veel mensen kiezen ervoor de samenhang tussen de problemen niet te zien

Bart De Wever (N-VA)

"We wensen ons niet neer te leggen bij drugsgebruik", zegt De Wever namens zijn partij. "Veel mensen lijken ervoor te kiezen de samenhang tussen die problemen niet te zien. Vaak zijn dat politici die de legalisering van drugs lijken af te wachten als een soort onontkoombare uitkomst van een verloren oorlog tegen de drugsmaffia. Die houding is ontzettend naïef en vooral immoreel."

"Nog minder wensen we ons neer te leggen bij de kanker van de georganiseerde misdaad", voegt De Wever toe. "Het is mogelijk dat we die nooit uitgeroeid krijgen, maar het zou een dramatische vergissing zijn om de ziekte te laten woekeren en de strijd niet aan te gaan."

Meest gelezen