Vlaams minister Dalle (CD&V): "Dat ene uurtje zwemmen in Brussels zwembad is gericht op álle vrouwen"

Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle (CD&V) vindt het jammer dat sommigen van het aparte uurtje zwemmen voor vrouwen in het Brusselse zwembad Flow een identitair debat proberen te maken. In het Vlaams Parlement weerlegde hij kritiek in die zin van Vlaams Belang en N-VA.

Het openluchtzwembad in de Brusselse gemeente Anderlecht haalt het nieuws: niet omdat het na verschillende decennia eindelijk mogelijk is om in de hoofdstad in de openlucht te zwemmen, maar omdat er per week één uur voor vrouwen is gereserveerd en omdat de boerkini er niet verboden is.

Met de islam heeft dat vrouwenuurtje dus niets te maken

Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle (CD&V)

Dat de Vlaamse overheid het zwembad Flow van de vzw Pool is Cool mee financiert, is voor Vlaams Belang en N-VA een reden om vragen te stellen. "Wie betaalt, bepaalt", vindt Karel Vanlouwe (N-VA). Hij waarschuwt voor het dreigende gevaar van segregatie. "U effent het pad van de islam op kosten van de belastingbetaler", aldus Klaas Slootmans (VB).

"Ik ben verbaasd dat men blijft verwijzen naar de islam", zegt minister Dalle. "Dat ene uurtje op zaterdag is gericht op álle vrouwen." Hij heeft trouwens informatie ingewonnen bij Pool is Cool over hoe de zaken zijn verlopen. De medewerkers hebben de toen aanwezige vrouwen bevraagd over de redenen waarom ze daar waren: "het past mij net", "ik voel me meer op mijn gemak met alleen vrouwen in bikini" of "ik ben bezig met revalidatie-oefeningen" luidde de motivatie. ""Het is misschien niet de essentie van de zaak, maar er zijn op dat moment bijvoorbeeld geen hoofddoeken gezien", aldus Dalle.

"Alle vrouwen vinden hun weg tot dat uurtje. Met de islam heeft dat vrouwenuurtje dus niets te maken." Dat Karel Vanlouwe het woord "segregatie" gebruikt, vindt Dalle overdreven. "Zeker als je weet dat dit gaat over 1 van de 57 tijdslots dat voor vrouwen is gereserveerd.

Bekijk hieronder een fragment uit de tussenkomst van minister Dalle en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

In Waregem bestaat er al sinds 1976 een apart zwemuur voor vrouwen. Het Molenbeek van de Leievallei!

Vlaams fractieleider Jos D'Haese (PVDA)

Dalle is best te vinden voor een identitair debat, zegt hij, maar niet "ten koste van een mooi burgerinitiatief". Hij wijst op gelijkaardige initiatieven in Antwerpen, Waregem, Evergem en Maasmechelen.

"Als je de N-VA en Vlaams Belang moet geloven, is de invoering van een apart zwemuur voor vrouwen niets minder dan de invoering van de sharia in Brussel", schertst Jos D'Haese (PVDA). "Erger nog: kennen jullie de "Basic Fit Ladies"? Dat is een fitness alleen voor vrouwen. Ik zou dat eens uitspitten, want wie zegt dat die loopbanden misschien wel naar Mekka staan gericht en dat dat niet stiekem een moskee is?"

"In Waregem bestaat er al sinds 1976 een apart zwemuur voor vrouwen. Het Molenbeek van de Leievallei!", gaat D'Haese door op zijn elan. "De islamisering is daar al in de jaren 70 begonnen!"

Het is bijna gênant hoe diep u uw hoofd in het zand steekt om de zaken toch maar niet bij naam te noemen

Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans (VB)

De raad van Jos D'Haese aan Klaas Slootmans en Karel Vanlouwe: "Stop met jullie gezever en stel vragen over het gebrek aan zwemwater of over het gebrek aan aandacht voor jongeren in plaats van jullie gefantaseer over het Brusselse kalifaat."

Op Klaas Slootmans en Karel Vanlouwe maakte het allemaal weinig of geen indruk: ze bleven bij hun standpunt. "Het is bijna gênant hoe diep u uw hoofd in het zand steekt om de zaken toch maar niet bij naam te noemen", aldus Klaas Slootmans. Dalle is voor hem een "nuttige idioot van de islamisering".

Bekijk hieronder de persiflerende tussenkomst van Jos D'Haese:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het debat over het aparte zwemuurtje voor vrouwen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen