Videospeler inladen...

Voormalige politiekapitein wint Democratische voorverkiezingen voor burgemeesterschap van New York

In de Amerikaanse stad New York wordt de gewezen politieman Eric Adams de kandidaat van de Democraten voor de burgemeestersverkiezingen in het najaar. Adams haalde het van andere Democratische kandidaten met de belofte van een centrumbeleid en een evenwicht tussen misdaadbestrijding en het inperken van politiegeweld.

Eric Adams haalde het van meer bekende kandidaten zoals de progressieve Maya Wiley die de steun had gekregen van linkse Democratische parlementsleden zoals Alexandria Ocasio-Cortez. Hij liet ook voormalig presidentskandidaat Andrew Yang achter zich.

"Black lives matter" is niet enkel gericht tegen politiegeweld, maar ook tegen (crimineel) geweld dat onze gemeenschap verscheurt

Eric Adams

Adams heeft het wellicht gehaald met een pragmatische campagne waarin hij vooral mikte op centrumkiezers. Zo beloofde hij om een evenwicht uit te bouwen tussen de aanpak van de criminaliteit en tegelijk het overdreven politiegeweld en vooroordelen tegenover zwarten en andere minderheden aan te pakken. 

"Ik heb jarenlang mijn wijk gediend met een kogelvrije vest", zo herinnerde Adams de kiezers aan zijn 22 jaar bij de politie. Anderzijds heeft hij als zwarte tiener ook racistisch politiegeweld aan den lijve ondervonden. Naar eigen zeggen is hij door politieagenten geslagen toen hij 15 jaar was.

Eric Adams is 60 en maakt een goede kans om eind dit jaar verkozen tot worden tot burgemeester van de stad New York, doorgaans een Democratisch bolwerk. Hij zou dan na David Dinkins in de jaren 90 de tweede zwarte burgemeester van die stad worden. Nu is zijn blanke partijgenoot Bill de Blasio burgemeester.

Meest gelezen