radio 2

Voortaan picknicken zonder afval achter te laten in Mechelen: "Geen vuilnisbak in de buurt"

Vandaag is in het Vrijbroekpark in Mechelen een afvalvrije picknicktafel in gebruik genomen.  De tafel werd gemaakt uit hout van omgewaaide bomen uit het park en er is geen vuilnisbak in de buurt. Het is de bedoeling dat iedereen zijn eigen afval weer mee naar huis neemt. " We willen mensen aansporen om op een duurzamere manier om te gaan met hoe ze eten." 

In het Vrijbroekpark in Mechelen staat sinds vandaag een afvalvrije picknicktafel. Op het eerste gezicht is er niets bijzonders te zien aan de tafel, buiten dat ze vrij groot en apart van vorm is. Het bijzondere echter is, dat de tafel vervaardigd is uit hout van bomen die afkomstig zijn uit het park. Bovendien werd ze gemaakt in de eigen schrijnwerkerij Vrijbroekpark. 

Johan Christiaensen is daar schrijnwerker en heeft de picknicktafel gemaakt. "Een aantal jaren geleden zijn er in het park bij een storm een paar bomen omgevallen, die zijn gerecupereerd, verzaagd en gedroogd en met dat hout zijn we aan de slag gegaan. Zelfs het schaafsel dat overbleef, wordt gebruikt als bodembedekking voor de perken in het park". (Lees verder onder foto)

radio 2

Het ontwerp voor de afvalvrije tafel komt van de Universiteit Antwerpen, die heeft samen met de provincie Antwerpen nagedacht over hoe we op een duurzamere manier kunnen omgaan met hoe we eten.

"Voedselbeleving kan meer afvalvrij. We hebben een tafel ontworpen waar men samen kan rond zitten, praten en waar geen enkele vuilnisbak in de buurt te vinden is zodat mensen verplicht zijn om alles wat ze hebben meegebracht ook weer mee naar huis te nemen. Op die manier willen we mensen aansporen om minder afval mee te brengen naar het park en bewuster met afval om te gaan", zegt Ingrid Moons van de Universiteit Antwerpen.

Voorlopig staat er één afvalvrije tafel in het Vrijbroekpark in Mechelen. Op termijn zullen er daar vermoedelijk nog bijkomen. 

Meest gelezen