Misdaadjournalist Tim Lescrauwaet geschokt maar niet verbaasd over de aanslag op Peter R. De Vries: "Ik ben zelf ook al eens bedreigd"

Ook België is in de ban van de aanslag tegen de bekende Nederlandse misdaadjournalist Peter R. De Vries. Hij werd gisteren op klaarlichte dag neergeschoten in Amsterdam nadat hij te gast was in een televisieprogramma. Hij vecht nu voor zijn leven in het ziekenhuis. Tim Lescrauwaet, gerechtsjournalist bij het Nieuwsblad en correspondent voor Radio 2 West-Vlaanderen in Oudenburg is aangeslagen door het nieuws.

Peter R. De Vries is niet de enige journalist die al doodsbedreigingen kreeg. Ook misdaadjournalist Tim Lescrauwaet heeft er al ervaring mee. "Ik heb niet de pretentie om mijzelf te vergelijken met Peter R. De Vries", verduidelijkt Lescrauwaet. "Die man is zeer bekend in Nederland, bracht een nieuwe wending in een aantal belangrijke, onopgeloste zaken. Mijn impact is veel kleiner. Maar het is toch wel schrikken als collega-misdaadverslaggever dat zo iets kan gebeuren." 

"Hoewel: ook ik ben ooit al bedreigd nadat ik had zitten wroeten in een zaak. Ik kreeg een e-mail binnen met de boodschap dat een brand snel gesticht is en daarna een duidelijke omschrijving van het appartement waar ik toen woonde."

Een brand is snel gesticht, schreven ze, gevolgd door een omschrijving van mijn appartement
gerechtsjournalist Tim Lescrauwaet

Bedreigingen of niet, het weerhoudt Tim er niet van om de verhalen te brengen die hij wil brengen. "Misschien integendeel", zegt hij. "Als je merkt dat er wat wrevel is of als je bedreigingen krijgt, is dat net het bewijs dat je op het juiste spoor zit. Ik doe mijn werk in eer en geweten, ik sta recht in mijn schoenen. Dus ik zie niet waar ik bang voor moet zijn. Natuurlijk schrijven we soms dingen die bepaalde mensen niet zo graag zien verschijnen. We maken ons daar niet populair mee bij hen. Dat besef ik ook."

"Het zou dan ook al eens kunnen gebeuren dat ik beslis om mijn naam weg te laten van bij een artikel. Maar het is onze journalistieke eer om eerlijk, oprecht en volledig verslag te brengen van wat er in onze regio gebeurt. En dat wil ik blijven doen." 

Meest gelezen