Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Willen jonge tieners wel een vaccin tegen het coronavirus?

Niet alle tieners tussen 12 en 15 jaar staan te springen voor een coronavaccin. Dat bleek uit een kleine rondvraag van Radio 2 Limburg op het skatepark van Bilzen. Hun ouders en grootouders reageren positiever op de beslissing van de Vlaamse regering om ook jonge tieners uit te nodigen voor een vaccin van Pfizer.

"Ik denk wel dat ik me ga laten vaccineren", zegt de 15 jarige Brent. "Vooral voor mijn grootouders." Zijn kameraad Martijn is minder enthousiast. "Ik denk niet dat ik dat ga laten doen. De ouderen zijn al gevaccineerd en zelf zit ik niet echt in een risicogoep. "

Een vader van een van de jongeren vindt de prik voor jongere tieners wel een goede zaak. "Ik ga het mijn zoon aanraden, omdat we graag op vakantie gaan. Dat gaat veiliger zijn als hij vaccineerd is."  Een grootvader is het er volmondig mee eens. "Dan krijgen ze ook weer meer vrijheid en kunnen ze vaker bij ons op bezoek komen hé. Met dat vaccin kunnen ze er mee voor zorgen dat we sneller van die corona af zijn."

Plicht?

Verschillende jongeren zijn bereid zich te laten vaccineren, voor de veiligheid van hun grootouders en om het virus uit het land te krijgen. Maar niet iedereen deelt die mening. "De gezondheid van anderen, ik vind niet dat dat mijn verantwoordelijkheid is. En als het gaat over mijn eigen gezondheid, daar beslis ik zelf over. Ik heb diabetes, dus voor mij is het: geen prik."

Ik heb op TV al gezien dat dat van die hele grote naalden zijn

Er is ook nog zoiets als een prikangst bij de jongeren. "Ik heb al gezien op TV dat dat van die hele grote naalden zijn die ik dan in me zou krijgen", zegt een van de jongens. Een andere tiener beaamt. "En ik ben ook bang om er ziek van te worden, maar misschien zal dat nog wel meevallen", besluit hij. 

Meest gelezen