""Zeg 'ns Aaa" had plots miljoenen kijkers. Daarna is het nooit meer uit mijn leven weggegaan!"

"Het is kwart over 8… geweest!" Met deze intussen legendarische zin uit "Zeg ‘ns Aaa" probeerde men in de jaren 80 de ietwat bekakte studentikoze dokterszoon Gert-Jan van der Ploeg alsnog tijdig aan de ontbijttafel te krijgen. Miljoenen kijkers in Nederland en Vlaanderen lieten zich "de kneuterig-huiselijke warmte" die de serie uitstraalde graag welgevallen, waardoor "Zeg ‘ns Aaa" uitgroeide tot een van de grootste succesnummers uit de Nederlandstalige televisiegeschiedenis. Dat had natuurlijk ook zo zijn gevolgen voor de toen nog prille twintiger Hans Cornelissen, die de rol van Gert-Jan van der Ploeg speelde en uitgroeide tot een jeugdidool van wie posters in tienerkamers hingen. Cornelissen, intussen een gewaardeerd theaterproducent, wordt komende donderdag 65.

"Zeg ‘ns Aaa", dat voor het eerst werd uitgezonden op nieuwjaarsdag 1981, speelde zich af in en rond de huisartsenpraktijk van dokter Lydie van der Ploeg, een alleenstaande moeder met 2 kinderen, Nancy en Gert-Jan. In haar huishouden werd ze bijgestaan door Mien Dobbelsteen, die zich werkelijk met alles bemoeide en steevast de telefoon opnam met: "Met de assistente van dokter van der Ploeeeeg." Pas 12 seizoenen later, in 1993, kwam er een einde aan de serie.

Hans Cornelissen: "De kracht van de serie? Een vrouwelijke huisarts die gescheiden was en in haar eentje haar 2 puberkinderen opvoedde, bijgestaan door een krankzinnige huishoudster. Tegelijkertijd pakte de serie kleine maatschappelijke problemen aan." (RTL Boulevard, april 2018)

"Na twee weken repeteren gingen we naar de tv-studio om drie afleveringen achter elkaar op te nemen. We hebben er gelachen, maar ook ruzie gemaakt. Sjoukje Hooymaayer (die de rol speelde van dokter Lydie, red) omschreef ons wel eens als haar reserve-familie." (Algemeen Dagblad, november 2018)

"Ik ben helemaal niet zo iemand van: "Oh hemel, wat zijn we toch één grote theaterfamilie!" Maar in dit geval hadden we onderling inderdaad een heel intense band." (De Telegraaf, maart 2019)

"Ik vond het alleszins een rare titel: "Zeg ‘ns Aaa". Het leek wel op een medische quiz. Maar goed, na 8 afleveringen bleek de serie aan te slaan. Er volgden nog 8 afleveringen. En dan merkte je wel andere reacties op straat, want plots keken er miljoenen mensen. Mijn leven werd dan wel anders. Daarna is dat nooit meer weggegaan uit mijn leven. Zelfs nu nog niet, want door corona worden de afleveringen van toen opnieuw uitgezonden. Nee, ik kom er nooit meer vanaf!" (Nostalgie, oktober 2020)

"Dat tieneridool-effect en ideale schoonzoon-gedoe was wel wennen. Nu nog kom ik weleens mensen tegen die vertellen dat ze destijds posters uit weekbladen met mijn afbeelding erop aan hun muur hadden hangen. Dan denk ik altijd: "Nee joh, echt?"" (Gaykrant, november 2017)

"Het was best een idiote ervaring. Enerzijds leuk en anderzijds niet plezierig. Door die grote bekendheid had ik altijd het idee dat ik gewoner dan gewoon moest doen. Zelf ben ik niet enorm spontaan en lacherig, dus werd ik al snel voor arrogant versleten. Terwijl ik toen eerder verlegen was. Maar het had ook hele leuke kanten. Ik leerde veel mensen kennen en er kwamen onverwachte kansen op mijn pad." (Gaykrant)

"Ik zeg altijd: "Spuug nooit in de bron waaruit je hebt gedronken." "Zeg ’ns Aaa” heeft me heel veel gebracht. Bekendheid waardoor weer andere deuren voor me opengingen." (De Telegraaf)

Het enige nadeel was dat men denkt dat je alleen maar dat kan doen

"Er keken 6 miljoen mensen naar "Zeg ‘ns Aaa". Je kon echt niet normaal op straat rondlopen. Maar daar moest je niet over zeuren, want dan moet je deze job niet doen. Het enige nadeel was dat men denkt dat je alleen maar dat kan doen. En dat je dat moet blijven doen. Dat heb ik wel eens als lastig ervaren." (RTL Boulevard)

Cornelissen was, naast "Zeg ‘ns Aaa", ook te zien in series als "Baantjer" en "Spijkerhoek", en hij versierde zelfs een rolletje in de Jackie Chan-film "Who am I?". In 2012 speelde hij de rol van manager in "K3 Bengeltjes". Daarnaast vertolkte hij verschillende rollen in gevierde theaterproducties, zoals "Glazen speelgoed" met Ellen Vogel, "Piaf" met Liesbeth List en "Loslopende vrouwen” met Kitty Courbois.

Toch besloot hij het in 2001 over een andere boeg te gooien en startte met zakenpartner Ruud de Graaf het theaterbureau DeGraaf&Cornelissen, waar hij zich ontpopte als artistiek directeur. In maart 2018 concludeerde hij alvast op NPO Radio 5: "Ik mis het acteren absoluut niet. Zeker weten!"

Maar uiteindelijk zal de naam van Hans Cornelissen, die dus donderdag 65 kaarsjes mag uitblazen, verbonden blijven aan "Zeg ‘ns Aaa", een serie "waarmee we ontzettend veel mensen plezier gedaan hebben":

Meest gelezen