Miami Herald

Björn Soenens na instorting in Florida: "Sommige gebouwen hier zijn misschien tikkende tijdbommen"

Twee weken na de instorting van een appartementencomplex in Surfside in Florida, wordt de zoekactie naar mogelijke overlevenden stopgezet. Aangenomen wordt dat er niemand meer levend uit het puin kan worden gehaald. In totaal zijn er nu al 60 lichamen geborgen, maar er zouden nog altijd 80 mensen vermist worden. Onze Amerikacorrespondent Björn Soenens bekeek in Miami wat er gedaan kan worden om dit soort tragedies te vermijden.

Twee weken na de instorting van een flatgebouw in Miami Beach in Florida zijn er nu al 60 lichamen geborgen. Er worden nog altijd 80 mensen vermist, al is niet zeker of die allemaal in het gebouw waren op het ogenblik van de ramp. Veel eigenaars gebruiken hun flat als tweede verblijf en wonen elders in de VS of in Latijns-Amerika.

De kans om nog overlevenden te vinden, is niet langer reëel. De hulpdiensten schakelen over van een reddingsoperatie naar een bergingsoperatie, zo deelt burgemeester Daniella Levine Cava van Miami-Dade mee. Om dat moment te symboliseren, was er een minuut stilte en een korte plechtigheid met brandweerlui, lokale verantwoordelijken en enkele religieuzen. (Lees verder onder de foto).

Miami Herald

Miami versnelt inspecties van gebouwen

Onze Amerikacorrespondent Björn Soenens sprak in Miami met een vastgoedmakelaar. Zij begrijpt niet dat de raad van eigenaars wist dat er een probleem was met het gebouw, maar daar niets aan deed. Inspecties van gebouwen zijn verplicht en bewonersraden kunnen leden dwingen om mee te betalen voor herstellingen en modernisering. Wettelijk kunnen ze zelfs beslag laten leggen op de flats van bewoners die weigeren om te betalen of hen zelfs uit hun woning laten zetten. 

De bewonersraad kan zelfstandig beslissingen nemen in het belang van het gebouw

Een vastgoedmakelaar in Miami Beach

De remedies zijn er dus en Soenens stelt vast dat de overheid van Miami-Dade nu versneld noodinspecties van gebouwen uitvoert en een aantal daarvan zijn uit voorzorg al ontruimd. In tal van andere gebouwen worden noodvergaderingen van eigenaars en bewoners gepland. 

De angst zit er goed in bij de autoriteiten van Miami na wat er is gebeurd in Surfside

Björn Soenens in Miami

Björn Soenens sprak met een vastgoedmakelaar en met bewoners over de veiligheid van flatgebouwen in Miami Beach en Surfside:

Videospeler inladen...

"Pandemie lokt meer kopers naar Miami Beach"

Er worden appartementen bij de vleet verkocht in Miami Beach en Surfside, meer dan ooit sinds het begin van de coronacrisis, stelt correspondent Soenens vast en dat ondanks risico's zoals verzakkende ondergrond, meer orkanen en gevaren in de kustgebieden. Volgens de makelaar die hij interviewde doet Miami veel meer dan andere plekken moeite om de veiligheid te verhogen door onder meer het verhogen van straten en installeren van pompen.

"Ondanks alles blijft Miami Beach een geliefkoosde verblijfplaats voor de hele wereld, ook al zijn een aantal gebouwen hier misschien tikkende tijdbommen", besluit Björn Soenens.

Miami Herald

Meest gelezen