Beste ouders, het succes van jeugdkampen zonder corona ligt ook bij u

Ook dit jaar moeten de jeugdkampen fantastisch worden. Daarom roept De Ambrassade politici en contacttracers op om de regels rond corona niet meer te veranderen, maar vooral de ouders moeten hun verantwoordelijkheid nemen door geen besmette kinderen op kamp te sturen of quarantaine te negeren.

Het jeugdwerk, 100.000 vrijwilligers en organisatoren van lokaal jeugdaanbod maakten vorig jaar een prachtige zomer waar voor 1 miljoen kinderen en jongeren: amper coronabesmettingen (0,2%), strak opgevolgde jeugdwerkregels, dansende materiaalontsmetters en kampvuren met bubbels die ver uit elkaar bleven. Laat ons er dit jaar opnieuw alles aan doen, zodat het jeugdwerk in september opnieuw kan terugblikken op een zomer zoals die van 2020.

Een waar succesverhaal geschreven door kinderen en jongeren zelf. Wij schreven de regels uit, maar zij hebben ze zo nauwgezet opgevolgd dat we echt met trots konden zeggen dat de jeugdkampen en het jeugdwerk hét positieve topverhaal waren van de eerste coronazomer. Jongeren bewezen niet enkel in de zomer maar ook het hele schooljaar hoe verantwoordelijk ze zijn. 

Ze verdienden een erehaag, applaus en massa’s lof, maar ze hebben het hele jaar vaak aan het kortste strootje van de maatregelen getrokken. Helaas zijn kinderen en jongeren opnieuw zowat de enige doelgroep die de komende maanden het strengst benaderd wordt.

Foto: Belga

Een oproep aan beleidsmakers en contacttracers om deze zomer niet te panikeren en een oproep naar ouders om de regels nauw op te volgen. Heb vertrouwen in de verantwoordelijkheid van jongeren, betrek hen en geef kinderen en jongeren mee ademruimte. Het succes van de komende jeugdwerkzomer ligt deze keer ook in uw handen.

Sinds februari zeggen minister van jeugd Benjamin Dalle (CD&V) en professor Van Ranst regelmatig in ons jeugdoverleg dat de jeugdwerkzomer van ’21 minstens even goed zal worden als de zomer van ’20. We hopen het met hen. Helaas is de situatie deze zomer er niet simpeler op geworden: de nieuwe varianten zijn ook besmettelijk voor kinderen en jongeren, er wordt veel meer getest, de hele samenleving versoepelt en juicht terecht het succes van de vaccinatiecampagne toe. Maar de enige groep die achterblijft zijn, alweer, die kinderen en jongeren. Deze keer omdat ze niet gevaccineerd kunnen worden.

De enige groep die achterblijft zijn, alweer, die kinderen en jongeren. Deze keer omdat ze niet gevaccineerd kunnen worden.

Resultaat hiervan is dat de regels in de hele samenleving zeer soepel zijn, terwijl op kampen en jeugdaanbod nog zeer strenge procedures gelden. Met nu al de eerste onfortuinlijke coronagevallen als gevolg. Niet omdat vrijwilligers onverantwoord zijn of omdat onze jeugdwerkregels niet veilig zijn. Wel omdat kinderen corona meenemen vanuit besmette scholen, en binnenkort wellicht van op buitenlandse reizen met ouders en familie. Of omdat zelfs het resultaat van een test niet met volledige zekerheid op wel of net geen besmetting kan wijzen.

Ouders en politici: het succes van de komende jeugdwerkzomer ligt deze keer ook in uw handen.

Beste overheden, beste burgemeesters en gouverneurs, panikeer niet als er een uitbraak is, monitor de ziekenhuiscijfers, kinderen en jongeren zullen daar nauwelijks impact op hebben. Zoek de samenwerking op met contacttracers, mobiele testteams en jeugdwerkkoepels. Leg geen algemeen verbod op voor jeugdaanbod op uw grondgebied. En stuur geen volledige speelpleinen of kampen nodeloos naar huis.

Er zijn andere mogelijkheden. We werkten met het jeugdwerk, virologen, ministers en het coronacommissariaat een stapsgewijze noodprocedure uit met een evenwicht tussen virusveiligheid en ademruimte voor kinderen en jongeren. Zo vermijden we dat er rigoureus en  nodeloos grote groepen kinderen naar huis vliegen.  

Beste beleidsmakers, zorg ervoor dat de regels de hele zomer dezelfde kunnen zijn. Zoals Minister Dalle het op 1 juli goed verwoordde “De regels zijn heel goed voorbereid en nog relatief strikt. Er zullen zeker besmettingen zijn, maar dankzij de vaccinatiecampagne wordt het risico alsmaar kleiner dat mensen ernstig ziek worden en in het ziekenhuis belanden. Dus de bedoeling is om heel de zomer de regels stabiel te houden. De jeugdorganisaties gaan niet moeten bijsturen. Dat zou het voor de vrijwilligers nog veel moeilijker maken.”

De bedoeling is om heel de zomer de regels stabiel te houden.

Jeugddienst Izegem

En beste ouders, de grootste verantwoordelijkheid voor een succesvolle jeugdwerkzomer ligt bij u. Als na uw gezinstrip naar Griekenland of Portugal, gevraagd wordt om u te laten testen en als gezin in quarantaine te gaan, doe dat dan. Stuur uw kind of tiener in dat geval niet naar een jeugdactiviteit of -kamp terwijl jullie hoog risico contact zijn. 

Daarmee brengt u vele andere kampen in gevaar en het geluk en spelplezier van honderden kinderen en jongeren. De eerste twee dagen van de zomer hebben helaas al duidelijk gemaakt dat dat de achilleshiel wordt van onze zomer: ouders die al dan niet hun voeten vegen aan quarantaineregels voor hun kroost. Uw kind is niet gevaccineerd, alle andere -16-jarigen ook niet, en de 16-18-jarigen zijn ook pas volledig gevaccineerd tegen midden-eind augustus. We zijn nog niet van dit virus af.

Jongeren gingen een volledig schooljaar met mondmasker naar school, hadden online lessen, nauwelijks georganiseerde vrijetijdsmogelijkheden. Eén van de belangrijkste zaken die hen deze zomer ademruimte geeft, is op kamp, speelplein, naar het jeugdhuis of cultuureducatief aanbod gaan. 

Scouts en Gidsen Vlaanderen

We vroegen begin mei met de jongerenapp WADDIST aan 1850 jongeren waar ze het meest naar uit keken qua versoepelingen: 30% van de WADDISTERS gaf aan “jeugdkampen en jeugdactiviteiten in grotere bubbels”. Beste ouders, dit gaat niet over u of mij, dit gaat over spelplezier, uitbundig jong zijn, prachtige groepsmomenten en vriendschappen. Al 15 maanden, 450 dagen, ontzeggen we aan kinderen en jongeren vrijheid, speelsheid, zottigheid.

Nu is het aan ons allemaal om samen kinderen, jongeren, vrijwilligers, jeugdwerk, organisatoren positief te ondersteunen. Zodat de jeugdwerkzomer van ’21 niet minstens even goed wordt, maar zelfs straffer dan die legendarische zomer van ’20.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen