Jonas Roosens

Steve Bakelmans doorverwezen naar assisen voor moord op en verkrachting van Julie Van Espen

Steve Bakelmans zal voor het Hof van Assisen moeten verschijnen voor de moord op en de verkrachting van studente Julie Van Espen, intussen twee jaar geleden. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling in Antwerpen beslist. Het parket-generaal had om de doorverwijzing naar assisen gevraagd en de advocaten van Bakelmans verzetten zich daar niet tegen.

De 23-jarige Julie Van Espen verdween op 4 mei 2019 nadat ze thuis in Schilde met de fiets was vertrokken richting Antwerpen, waar ze met vriendinnen had afgesproken, maar daar kwam ze nooit aan. 

Er werden al snel verschillende zoekacties georganiseerd, voornamelijk rond het Albertkanaal in Merksem, waar signaal van haar telefoon voor het laatst was opgevangen. Een dag na de verdwijning leverde dat de vondst op van bebloede kledij en een fietsmand. Nog een dag later werd ook het lichaam van Julie teruggevonden, in het kanaal zelf.

Het onderzoek dat meteen na de verdwijning van start ging, bracht aan het licht dat een man op camerabeelden in de omgeving te zien was die de fietsmand in zijn handen hield. De man werd geïdentificeerd als Steve Bakelmans. Hij werd op 6 mei gearresteerd en bekende al snel dat hij Julie had gedood, omdat ze zich hevig had verzet toen hij haar wilde verkrachten.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Assisenproces

Bakelmans was eerder al meermaals veroordeeld, onder meer voor verkrachting. Op het moment van de feiten was hij op vrije voeten in afwachting van een verkrachtingszaak die nog voor het hof van beroep moest komen. De behandeling van het dossier liet echter lang op zich wachten. 

Na de moord op Julie kreeg het gerecht dan ook forse kritiek te verwerken. Bakelmans werd voor de verkrachting uiteindelijk veroordeeld tot vijf jaar cel en tien jaar terbeschikkingstelling.

Twee jaar na de moord is het onderzoek nu afgerond en is beslist dat hij voor het Hof van Assisen, met een volksjury dus, moet verschijnen. Een datum voor het assisenproces is er nog niet.

Meest gelezen