Bekende reus met één oog langs E17 in Waregem verdwijnt

De naakte reus met één oog, "de cycloop", verdwijnt binnenkort langs de E17 in Waregem. Wie de voorbije jaren van Gent naar Kortrijk reed, kent de reus zeker. Nu de eigenaar het bedrijventerrein verlaat, moet ook de reus weg. Die wordt geveild voor het goede doel.

Binnenkort wordt afscheid genomen van de naakte reus langs de E17 in Waregem. Je ziet hem duidelijk als je van Gent naar Kortrijk rijdt met je auto. De eigenaar verlaat de achterliggende gebouwen en zal de cycloop veilen. De opbrengst gaat deels naar de zorgsector. Eigenaar Hervé Missiaen: "Ik ga hem toch missen, want het is een icoon. Hij had hier een goed plaatsje langs de autosnelweg, waar hij de mensen goed kon zien en contact had met iedereen die voorbijkwam."

De originele reus werd meer dan 20 jaar geleden gebouwd voor een kunstproject in het Gentse SMAK, het museum voor actuele kunst, toen nog onder leiding van Jan Hoet. Toen hij er een tijdje stond, is hij afgebrand. Later liet de eigenaar een nieuwe maken.

Van tijgerslip tot kerstmanpak

De reus in Waregem is misschien het meest bekend in zijn pure, naakte vorm. Daar kwam de voorbije jaren ook wel wat kritiek op. Maar hij kreeg ook vaak een tenue aangemeten: "Het is begonnen met een tijgerslip. Die werd gemaakt door een naaister in Harelbeke en haar huis lag toen vol met stof. Later werd die slip wel gestolen. Daarna is een Boratslip gekomen maar die was eerst te klein waardoor het textiel in het achterwerk van de reus trok", vertelt Hervé Missiaen nog. De cycloop kreeg ook nog een kerstmanpak en een Rode Duivelsshirt. Op dit moment draagt hij een scheidsrechtertenue met de tekst "respect" op als eerbetoon voor de zorg.

Meest gelezen