11.11.11: "België moet met hervestigingsprogramma drie keer meer vluchtelingen opnemen"

De Belgische regering moet een versnelling hoger schakelen in de hervestiging van vluchtelingen. Dat blijkt uit een kritisch rapport van 11.11.11, Caritas International en Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Het rapport zegt dat België tot drie keer meer vluchtelingen moet opvangen van andere landen die de toestroom niet aankunnen. "Die inspanningen zijn nodig na een verloren jaar op vlak van hervestiging door de coronacrisis," zeggen de organisaties.

Flor Didden, expert migratie van 11.11.11 lichtte vanmorgen het hervestigingsprogramma toe in "De ochtend". "Vluchtelingen die zich in buurlanden van conflictsituaties bevinden, krijgen onvoldoende bescherming. Om die bescherming te vinden, komen de vluchtelingen met het hervestigingsprogramma naar hier. Het programma is voor veel vluchtelingen een nooduitgang. "

Het programma is voor veel vluchtelingen een nooduitgang

Flor Didden, expert migratie van 11.11.11

Volgens het VN-Vluchtelingenagentschap hebben op dit moment bijna 1,5 miljoen mensen dringende nood aan hervestiging. Corona veroorzaakte volgens de ngo's bovendien een 'verloren jaar'. "Slechts 2,4 procent van de mensen die in aanmerking kwamen, werd in 2020 ook effectief hervestigd. In België ging het om louter 176 mensen", aldus Els Hertogen, directeur van 11.11.11.

Volgens Hertogen kampt het Belgische programma echter al langer met problemen. Zowel in 2018 als in 2019 behaalde België de vooropgestelde engagementen niet bij gebrek aan voldoende opvangplaatsen. Enkel in 2017 slaagde ons land erin om meer dan 1.000 mensen te hervestigen."

Beluister hier het volledige interview met Flor Didden, expert migratie van 11.11.11 in "De ochtend":

Groeipad van drie jaar

11.11.11, Caritas International en Vluchtelingenwerk Vlaanderen berekenden aan de hand van parameters wat een eerlijke, solidaire bijdrage zou zijn voor ons land. Daaruit blijkt dat België 8.821 mensen moet opvangen, een verdrievoudiging van de huidige inspanningen. De organisaties vragen een groeipad van drie jaar werk van te maken. Te beginnen met de hervestiging van 2.000 personen in 2022, 3.000 in 2023 en 3.821 in 2024. 

De organisaties vragen ook meer aandacht voor opvang en begeleiding van de vluchtelingen. Zodat mensen effectief een toekomst in België kunnen uitbouwen. Ten slotte pleiten 11.11.11, Caritas International en Vluchtelingenwerk Vlaanderen voor een wettelijk kader om het hervestigingsprogramma beter te verankeren en overbodige stappen weg te werken.

Meest gelezen