Bewoners probleemappartementen Sint-Truiden moeten vrijdag middernacht uit hun appartement

De bewoners van de 25 probleemappartementen aan de Luikersteenweg in Sint-Truiden moeten tegen morgen middernacht uit hun apartementen. Hun inboedel mag momenteel blijven staan.

De bewoners van de door houtrot aangetaste appartementen in Sint-Truiden moeten tegen uiterlijk vrijdag middernacht hun appartement verlaten hebben. Hun meubilair mag momenteel blijven staan. “Na de vergadering van maandagavond is er nog een bezoek en schrijven geweest van de burgemeester waar hij nog bijkomende informatie heeft gegeven die even voor verwarring heeft gezorgd”, zo vertelt syndicus Pascal Pierco. “Het stadsbestuur heeft nu één firma aangesteld die instaat voor een gecoördineerde verhuis. Die firma zal afspraken maken met de betrokken bewoners. Maar tot op heden is daar nog niet veel van geweten.”

(lees verder onder de audio)

Niets is gratis

De meeste bewoners hebben zich erbij neergelegd dat ze hun pas gekochte appartement moeten verlaten. “Er zijn mensen die de situatie moeilijk aankunnen en geen oplossing hebben", zegt Pierco. "Andere mensen kunnen wel ergens terecht maar niets is gratis. Op sommige momenten komen mensen zeggen dat ze het moeilijk hebben, anderen gaan in de stroom mee omdat ze niet anders kunnen.”

Lening én huur

Twee eigenaars - een gepensioneerde vrouw en een alleenstaande vrouw - zien het niet zitten om te verhuizen. “Ik heb dan ook nog contact voor hen opgenomen met de burgemeester en sociale diensten om voor hun specifiek verder te kijken", aldus Pierco. "Er is mij beloofd dat die mensen door de sociale dienst gaan gecontacteerd worden. Het gaat over een gepensioneerde dame en een alleenstaande vrouw die 700 of 800 euro huur moet betalen boven op haar kredietaflossing. Dat is voor haar onoverkomelijk.”

Meest gelezen