AFP or licensors

Verenigde Staten eind augustus weg uit Afghanistan, president Biden: "We deden wat we moesten doen: terroristen pakken"

De Verenigde Staten zullen eind augustus al hun troepen uit Afghanistan hebben teruggetrokken. Dat heeft de Amerikaanse president Biden aangekondigd. "We deden wat we moesten doen: terroristen pakken. We zijn niet naar Afghanistan gegaan om een land op te bouwen." Al verzekerde Biden dat de VS het Afghaanse volk zal blijven steunen.

In april had Joe Biden al aangekondigd dat de laatste Amerikaanse soldaten in september Afghanistan zouden verlaten. De symbolische datum 11 september werd toen als deadline geprikt, maar het zal dus nog iets sneller zijn. Eind augustus zullen de laatste soldaten vertrekken, kondigde Biden vandaag aan tijdens een persconferentie.

Zijn (militaire) adviseurs hadden de president naar eigen zeggen aangeraden om zo snel mogelijk te vertrekken, eens de beslissing is genomen, omdat anders de nog in Afghanistan gestationneerde troepen extra gevaar zouden kunnen lopen. "In deze context betekent snelheid veiligheid." Biden zei blij te zijn dat geen enkele Amerikaanse militair is omgekomen sinds hij de beslissing heeft bekendgemaakt. "Het op een andere manier doen, zou ons personeel zeker in gevaar hebben gebracht. Voor mij is dat onaanvaardbaar."

Volgens Biden hebben de Amerikanen hun doel bereikt in Afghanistan: de terroristen pakken die achter de aanslagen van 11 september 2001 zaten en in het bijzonder Osama bin Laden, de voormalige leider van het terreurnetwerk Al Qaeda en het brein achter de aanslagen. "En we hebben de dreiging doen afnemen van een Afghanistan als basis van waaruit aanslagen op ons land uitgevoerd zouden kunnen worden."

"We zijn niet naar Afghanistan gegaan om het land op te bouwen", zei Biden. "Het is het recht en de verantwoordelijkheid van het Afghaanse volk alleen om over hun toekomst te beslissen en hoe ze hun land willen besturen." De VS heeft de voorbije 20 jaar voldoende Afghaans personeel opgeleid om die opdracht uit te voeren, voegde hij eraan toe:

Videospeler inladen...

Biden verzekerde wel dat de Verenigde Staten Afghanistan zullen blijven steunen en zich zullen inzetten om een vredesakkoord in het land te bereiken. Maar ook de landen in de regio moeten hun inspanningen verhogen om tot een politieke oplossing in Afghanistan te komen, zei hij.

Dat de taliban opnieuw territorium veroveren, is geen reden om langer in Afghanistan te blijven, benadrukte de president. Volgens hem is het zeer onwaarschijnlijk dat de taliban het volledige land zullen kunnen veroveren. In elk geval is de VS niet verantwoordelijk voor de burgerdoden die in die strijd zullen vallen, zei hij.

Biden maakte ook duidelijk dat de Amerikaanse regering zich zal blijven inzetten om ervoor te zorgen dat in Afghanistan gegijzelde Amerikanen worden vrijgelaten. Aan de vele Afghaanse vertalers die het Amerikaanse leger hebben geholpen en nu in eigen land het risico lopen op vergelding, herhaalde hij dat er "een plaats voor jullie" is in de Verenigde Staten.

Eerder vandaag maakte de Britse premier Boris Johnson bekend dat zo goed als alle Britse troepen Afghanistan hebben verlaten. Een week geleden vertrokken ook de laatste Duitse en Italiaanse soldaten.

Meest gelezen