Boechout wil geveltuintjes aanleggen: "We willen groenere en fleurigere straten" 

Twee centrumstraten in Boechout worden momenteel heraangelegd. De gemeente wil daar gebruik van maken om het centrum te vergroenen. Dat wil ze doen met geveltuintjes.

Boechout wil het centrum van de gemeente vergroenen met geveltuintjes. Dat zal ze doen in de Dr. Theo Tutsstraat en de Jan Frans Willemstraat. Die centrumstraten worden momenteel heraangelegd. Omdat er veel mensen wonen zonder garage, kunnen er niet veel parkeerplaatsen ingeruild worden voor bomen. Daarom helpt de gemeente om inwoners te helpen met geveltuintjes aan te leggen.

“We hebben een bomenplan waarmee we proberen zoveel mogelijk bomen in Boechout te planten, maar het is niet altijd gemakkelijk om dat evenwicht te zoeken”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening en Klimaat Kris Swaegers (Groen-Gangmaker). “Er zijn nu minder bomen dan ik zou willen. Daarom heb ik voorgesteld dat de gemeente tegeltuintjes zou faciliteren en financieren.” 

Gratis plant

Tegeltuintjes bestaan al langer in Boechout, maar inwoners moesten dat dan zelf financieren en installeren. “Bij dit project zullen we als gemeente de planten en plantgaten voorzien in die twee straten”, zegt Swaegers. “Op die manier willen we een groenere en fleurigere buurt creëren. Hopelijk inspireert het voorbijgangers om dat ook te doen." De bewoners moeten wel zelf instaan voor het onderhoud van de plant.

Op andere plaatsen in Boechout zullen de bewoners voorlopig geen hulp krijgen van de gemeente om een geveltuintje aan te leggen. “We doen dat in die twee centrumstraten wel, omdat die heraangelegd worden”, zegt Swaegers. “We kunnen dus makkelijk aan de aannemers vragen om bij de mensen die zo’n tuintje wensen twee tegels niet te leggen en voldoende aarde te voorzien.”  

Al wil de schepen het aanleggen van geveltuintjes wel blijven stimuleren. De bewoners van de Dr. Theo Tutsstraat en de Jan Frans Willemsstraat kunnen morgen in het gemeentehuis een infoavond over geveltuintjes volgen. In het najaar organiseert Boechout nog een algemeen infomoment voor alle Boechoutenaren en Vremdenaren. 

 

Meest gelezen