Afghaanse troepen in de straten van Qala-e Naw, de hoofdstad van de provincie Badghis.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Britse stafchef Nick Carter waarschuwt voor terugkeer naar burgeroorlog in Afghanistan als buitenlandse troepen weg zijn

Terwijl steeds meer buitenlandse troepen Afghanistan verlaten, wordt daar alsmaar meer gevochten. De Britse topgeneraal Nick Carter sluit een terugkeer naar de situatie van de jaren 90 niet uit toen het land werd verscheurd door oorlogen tussen diverse krijgsheren en de taliban. Vanavond legt VS-president Joe Biden zijn plannen voor Afghanistan op tafel.

Zo goed als alle Britse troepen zijn nu vertrokken uit Afghanistan, zo meldde vandaag premier Boris Johnson. Hij kondigde wel aan dat Londen en de bondgenoten de Afghaanse regering zullen blijven steunen. 

De bevelhebber van het Britse leger, generaal Nick Carter, toonde zich vandaag echter minder optimistisch. Volgens hem is de kans reël dat Afghanistan terug zal vervallen in de situatie van de jaren 90. Toen werd het land verscheurd via etnische en religieuze breuklijnen en vochten diverse krijgsheren en de taliban om invloed en terrein terwijl een machteloze regering vanuit de hoofdstad Kaboel toekeek. 

In de jaren 90 werd Afghanistan verscheurd volgens etnische en religieuze breuklijnen

"Als dat gebeurt, zullen de taliban een deel van het land controleren, maar niet het hele land", zo waarschuwde generaal Carter. Ook dat past in de recente geschiedenis van de jaren 90 toen de taliban vooral de door de Pashtun-bevolking gecontroleerde gebieden inpalmde en een "Noordelijke Alliantie" van etnische en religieuze minderheden zoals de Tadzjieken, Oezbeken en sjiitische Hazara's het centrum en het noorden beheersten. 

Kaboel wisselde toen een aantal  keer van eigenaar en werd daarbij telkens in puin geschoten. (Lees verder onder de foto).

Een straatbeeld van Kaboel in 1995 na de zoveelste beschieting en verovering.

Vanavond geeft VS-president Joe Biden een toespraak over zijn plannen inzake Afghanistan. Biden nam onlangs de beslissing om de meest Amerikaanse (en nadien volgde de NAVO) troepen weg te trekken tegen midden september. Hij wil zo een einde maken aan een militaire missie die 20 jaar lang geduurd heeft.

Afghaanse leger herovert provinciehoofdstad, maar...

De voorbije weken zijn de gevechten, vooral in het noorden van Afghanistan, opnieuw fors opgelaaid. De voorbije dagen hebben de talibanrebellen grote delen van Qala-e Naw, de hoofdstad van de noordwestelijke provincie Badghis langs de grens met Turkmenistan veroverd.

Vandaag zou het Afghaanse regeringsleger hen uit de meeste wijken verjaagd hebben. Kaboel stuurt ook speciale eenheden met helikopters naar de stad om de troepen te versterken. Grote delen van het omliggende platteland zijn evenwel nog in handen van de taliban. (Lees verder onder de kaart).

  • rode cirkels geven brandpunt van gevechten aan
  • in het wit: dominante bevolkingsgroepen in die regio

Nu gaat het wel om een kleine en arme stad, maar voor de taliban telt vooral de status als provinciehoofdstad en de ligging langs de grens met de Centraal-Aziatische republiek Turkmenistan. De voorgaande dagen hebben de taliban in het noordoosten dan weer grensposten met die andere republiek Tadzjikistan ingenomen. Een aantal Afghaanse militairen zijn over de grens gevlucht en zijn inmmiddels gerepatrieerd door dat land. 

De situatie in Afghanistan kan gevolgen hebben die veel verder reiken dan het land. Wellicht zal de stroom van Afghaanse vluchtelingen aanzwellen. Anderzijds kan een machtsvacuüm in Afghanistan ook de stabiliteit van andere landen in de regio aantasten. Vooral Tadzjikistan -waar in de jaren 90 een bloedige burgeroorlog woedde tussen het huidige (post-sovjet-) regime en islamitische rebellen, vreest daarvoor. Rusland -dat troepen heeft in de voormalige Sovjetrepubliek Tadzjikistan- belooft dan weer om de grens te beveiligen.

Meest gelezen