Kanaalbrug op E314 in Heusden-Zolder vanaf morgenochtend volledig open

Morgenochtend gaat de vernieuwde brug op de E314 over het Albertkanaal in Viversel (Heusden-Zolder) volledig open. Het verkeer in de richting van Leuven kon al over de verhoogde brug, vanaf morgen kan ook het verkeer naar Genk er gebruik van maken. Het verhogen van de brug sleepte bijna 5 jaar aan.

De kanaalbrug op de E314 moest verhoogd worden om grotere schepen te laten varen over het Albertkanaal. De werken zouden 2 jaar duren, maar liepen veel vertraging op, door problemen met zowel de uitvullaag als het aanbrengen van de waterdichte roofing. De aannemer, onderaannemer en het studiebureau wezen elkaar met de vinger. Later kwam er zelfs een gerechtsdeskundige aan te pas die de werken geregeld kwam inspecteren. 

Eind 2019 werd het noordelijke deel van de kanaalbrug, in de richting van Leuven, in gebruik genomen. Morgen is het zuidelijke deel, in de richting van Genk, aan de beurt. De stalen boogbrug, die dienst deed als tijdelijke brug over het kanaal, zal na de zomer waarschijnlijk verhuizen naar de Westlaan in Heusden-Zolder. Want daar wordt de oude brug dan afgebroken.

Intussen zijn al 47 van de 62 bruggen over het Albertkanaal verhoogd, aan 10 anderen wordt momenteel gewerkt. Het is de bedoeling dat de eerste schepen met 4 lagen containers in 2023 over het Albertkanaal kunnen varen.  

Meest gelezen