Brusselse huurcommissie moet woekerprijzen aanpakken

Wie in Brussel een woning huurt en denkt dat hij te veel betaalt voor die huur, kan binnenkort gaan aankloppen bij een huurcommissie. Die commissie zal nagaan of er sprake is van een woekerhuurprijs en kan dan een andere prijs aanbevelen. De procedure zou sneller moeten gaan dan via een vrederechter.

De commissie Huisvesting van het Brussels parlement keurt vandaag de oprichting van de huurcommissie goed. Daarin zullen vertegenwoordigers van huurders en verhuurders zitten. 

30.000 woningen

De commissie zal uitzoeken of een huurprijs overdreven hoog is en kan bemiddelen tussen huurder en verhuurder om de prijs aan te passen. “Iedereen kan een beroep doen op de commissie en dat moet vooral de meest kwetsbaren helpen”, zegt Brussels parlementslid Arnaud Verstraete (Groen) die het voorstel indiende. “We zien dat er in Brussel zeker zo’n 30.000 woningen zijn waarbij er waarschijnlijk sprake is van woekerprijzen en die zien we vooral in het onderste segment van de huurmarkt te vinden. We spreken van een woekerhuurprijs als de prijs 20% hoger ligt dat die van een vergelijkbare woning.”

Vrederechter

Volgens de Groen fractieleider zal de nieuwe commissie sneller werken dan het gerecht. Komen huurder en verhuurder er toch niet samen uit, dan kan één van de partijen nog altijd naar de vrederechter stappen. “Die laatste heeft dankzij de huurcommissie nu ook voor het eerst een objectieve basis om een oordeel te vormen”, verduidelijkt Verstraete.

Het Brussels gewest is het eerste gewest in ons land dat een dergelijke huurcommissie opricht. 

 

Meest gelezen