POM West-Vlaanderen

Campagne moet mensen warm maken voor een job in de kusthoreca

De campagne 'Hoera, horeca aan zee' wil  mensen warm maken voor een job in de kusthoreca. Bij het begin van de zomervakantie hebben heel wat horecazaken aan zee nog niet voldoende personeel. Veel mensen hebben de sector verlaten toen de horecazaken dicht moesten door de coronacrisis.

POM West-Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen lanceren bij de start van de zomervakantie de campagne ‘Hoera, horeca aan zee’ om het werken in de horeca aan de kust in de spotlights te zetten. Nu het zomerseizoen op volle toeren begint te draaien, willen ze horecazaken steunen in hun zoektocht naar personeel.

In de regio’s Oostende-Westhoek en Brugge had de VDAB eind mei alleen al 689 vacatures in de horeca en het toerisme. Dat is bijna 12% van alle vacatures in die regio's. Yves van Moorter, voorzitter van Horeca West-Vlaanderen: "Tijdens de sluiting van de horeca zijn heel wat medewerkers noodgedwongen op zoek gegaan naar ander werk. In supermarkten en winkels bijvoorbeeld. In die jobs zijn ze veel meer thuis in de weekends. Natuurlijk is dat bij ons niet zo. In de horeca is het ieder weekend feest. Laat ons hopen dat ze de weg terugvinden."

Spoedcursus

De campagne 'Hoera, horeca aan zee' verloopt vooral via sociale media zoals Facebook en Instagram. Er worden ook affiches verspreid langs de hele kust. En er is ook een nieuwe website. Lieven Tack van de POM West-Vlaanderen: "Op die website zal alle info worden gebundeld: bijv. waar kan ik jobs vinden, waar kan ik vacatures vinden, hoe vind ik een opleiding om mij te scholen richting horeca... Er zijn ook links te vinden naar lokale initiatieven van bepaalde kustgemeenten."

De campagne wijst ook op de mogelijkheden om een opleiding te volgen voor een job in de (kust)horeca. "Op vraag van het gemeentebestuur van Knokke-Heist hebben we onlangs werkzoekenden geïnformeerd over werken in de horeca. De VDAB rolde een spoedcursus zaalmedewerker uit", geeft Jürgen Nijs, vormingsconsulent bij Horeca Forma, als voorbeeld. "Op één dag tijd worden cursisten klaargestoomd voor een functie in de zaal. Binnenkort is er in Oostende nog een opleiding voor bartender."

Meest gelezen