Een terras in Madrid
AFP or licensors

Coronablog - Portugal en groot deel van Spanje kleuren rood, infectiologe Vlieghe: "Gaat sneller dan verwacht"

Het aantal coronabesmettingen in Europa stijgt snel en komt vroeger dan verwacht, zeker in Zuid-Europa. Spanje en Portugal kleuren opnieuw bijna volledig rood op de Europese coronakaart. Volgens infectiologe Erika Vlieghe, die ook voorzitter is van de expertengroep, gaat het sneller dan verwacht. Volg al het nieuws over de coronacrisis in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Infectiologe Erika Vlieghe: "De stijging van de besmettingen gaat sneller dan verwacht"

De stijging van de coronabesmettingen in Europa gaat sneller dan verwacht. Dat zegt infectiologe Erika Vlieghe in "Terzake". Zij wijt de stijging aan de opkomst van de zeer besmettelijke delta-variant van het virus en aan het Europees Kampioenschap voetbal, dat heel veel reizen door Europa heeft meegebracht. 

"Het grotere aantal besmettingen leidt voorlopig nog niet tot meer ziekenhuisopnames, maar die trend kan snel omslaan. Het probleem is dat de groep mensen die nog niet volledig gevaccineerd is nog te groot is. We zijn op de goede weg met de vaccinatiecampagne, maar die gaat nog de hele zomer voortduren. Tot dan zullen we voorzichtig moeten blijven. De versoepelingen gaan heel snel en geven de indruk dat we onkwetsbaar zijn, maar het virus is er nog steeds, en is zelfs sterker geworden door die nieuwe  variant."

Bekijk hier het volledige gesprek met Erika Vlieghe:

Videospeler inladen...

Bijna heel Spanje en Portugal kleuren rood op coronakaart

Heel Portugal en het grootste deel van Spanje kleuren rood op de nieuwe kaart van het Europese centrum voor Ziektebestrijding ECDC. In Spanje kleuren enkel Galicië en Castilië-La Mancha nog oranje. Het grootste deel van de rest van Europa blijft groen kleuren, al kleurt Luxemburg nu wel oranje. Grote delen van Nederland, Zweden, heel Ierland en enkele regio's in Griekenland blijven oranje.

Ons land zal de kleurcodes vanaf zondag overnemen in de lijst op de website info-coronavirus.be. Vanaf volgende week woensdag zullen de kleurcodes dan ook worden toegepast. 

Wie terugkeert uit een rode zone moet niet in quarantaine als je een coronacertificaat kunt voorleggen. Let wel: ben je niet minstens twee weken volledig gevaccineerd of kun je geen herstelcertificaat voorleggen, dan moet je wel een nieuwe negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud hebben. Heb je dan niet, dan moet je je laten testen eens je terug in België bent. Je blijft in quarantaine tot je het resultaat hebt en blijkt dat het negatief is. Kinderen tot 12 jaar zijn bij terugkeer vrijgesteld van een PCR-test.

Andere vakantiebestemmingen, zoals Italië, Frankrijk en Duitsland, blijven volledig groen kleuren. Wie terugkeert uit een groen (of oranje) land moet zich bij terugkeer niet laten testen en ook niet in quarantaine.

Hotelgasten in Portugal moeten gevaccineerd zijn of een negatieve test aantonen

Wie in Portugal op hotel of in toeristenverblijven wil logeren, moet voortaan ofwel gevaccineerd zijn ofwel kunnen aantonen dat hij/zij een negatieve coronatest heeft afgelegd. In een 60-tal risicogemeenten, waaronder de grootsteden Lissabon en Porto, zal dat op vrijdagavond en tijdens de weekends ook gelden voor wie op restaurant wil.

Het aantal coronabesmettingen in Portugal gaat weer pijlsnel de hoogte in. In 90 procent van  de gevallen gaat het om de zeer besmettelijke deltavariant. 

De nieuwe regelgeving gaat zaterdag in en zal niet gelden voor kinderen jonger dan 12.

Nederlandse regering denkt aan nieuwe verstrengingen

In Nederland overweegt de regering om nachtclubs weer te sluiten en evenementen weer te verbieden. Dat melden verschillende Nederlandse media op gezag van bronnen in Den Haag. 

Ook in Nederland is het aantal coronabesmettingen weer fors gestegen. De afgelopen 24 uur zijn 5.475 nieuwe besmetingen geteld, 1.815 meer dan gisteren. De afgelopen week zijn 2.308 positieve tests per dag geregistreerd, een stijging met 277 procent in vergelijking met de week daarvoor.

Indien nodig zal de regering morgen nieuwe maatregelen aankondigen, zegt minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. De regering wacht nog op advies van de wetenschappers. Volgens De Jonge kan Nederland trouwens ook weer een code rood krijgen, wat reisbeperkingen voor Nederlanders kan betekenen.

Vlaamse regering investeert 30 miljoen in infrastructuur voor jeugdorganisaties

De Vlaamse regering investeert 30 miljoen euro in jeugdinfrastructuur. Het geld gaat vooral naar twee grote domeinen, Destelheide in Dworp (6,8 miljoen euro) en De Hoge Rielen in Kasterlee (8,5 miljoen). De rest van het bedrag wordt onder meer geïnvesteerd in extra tenten en kampeermateriaal. En lokale jeugdorganisaties kunnen ook zelf projecten indienen.

Het bedrag van 30 miljoen is eenmalig, maar fors. Vlaams minister van Jeugd Dalle (CD&V) is fier: “Dit is zeker een historische investering, die ervoor moet zorgen dat nog meer kinderen en jongeren kunnen genieten van een zorgeloze vrije tijd in de meest optimale omstandigheden".

Volgens minister Dalle heeft corona duidelijk gemaakt hoe belangrijk vrije tijd is voor jongeren, “en voor die vrije tijd zijn ruimte en infrastructuur essentieel". Voor het jeugdcentrum Destelheide in Dworp is het extra geld een levenslijn, zegt directeur Guy Uyttebroeck: "Zonder deze investering zou Destelheide ten dode zijn opgeschreven".

Het jeugddomein De Hoge Rielen in Kasterlee gaat de extra subsidie gebruiken om gebouwen op het domein te renoveren. Dat beide domeinen samen met ruim de helft van het bedrag gaan lopen, vindt minister Dalle te verantwoorden: “Van overal komen jeugdorganisaties en soms ook scholen daarnaartoe om hun vakantie door te brengen, op weekend te gaan. Dus dat komt ten goede van heel Vlaanderen en Brussel".

Minister Beke: "We halen vaccinatiedoel van 11 juli, op 0,2 procent na"

Half maart deed Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) de belofte om tegen 11 juli iedere bereidwillige volwassen Vlaming minstens een eerste coronaprik te geven, op voorwaarde dat de leveringen dat zouden toelaten. Halen we de doelstelling, met nog enkele dagen te gaan? "Grosso modo wel, op 0,2 procent na", antwoordt de minister. "De laatste 7.000 uitnodigingen van de 5,3 miljoen volwassen Vlamingen gaan nu de deur uit. Zij zullen deze week nog hun uitnodiging krijgen."

Een tevreden Beke heeft het over een "gigantische opdracht die vervuld is". "Bovendien hebben we intussen ook 50.000 16- en 17- jarigen geprikt en daar zullen de laatste 30.000 uitnodigingen deze week ook de deur uitgaan."

Blik op de cijfers: opnames dalen met lichte 2%, ratio en R-waarde stijgen

  • Van 1 tot en met 7 juli werden elke dag gemiddeld 18 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een kleine 2 procent minder dan de week ervoor.
  • Gisteren - woensdag 7 juli - meldden de ziekenhuizen 28 opnames. 17 patiënten konden dan weer het ziekenhuis verlaten. 
  • De ziekenhuizen rapporteerden een totaal van 256 covidpatiënten in het ziekenhuis. Op weekbasis is er een daling van 16 procent.
  • 99 covidpatiënten liggen op intensieve zorg, 71 van hen hebben beademing nodig. Het is geleden van 23 september 2020 dat er minder dan 100 covidpatiënten een bed op intensieve bezetten. Op weekbasis daalt het aantal opnames op de afdelingen intensieve zorg met 26 procent. Het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 24 procent.
  • Op woensdag 7 juli (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn) hadden 7.487.772 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 80,2 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 65 procent. 4.466.179 van hen zijn volledig beschermd.
  • In de week van 28 juni tot en met 4 juli overleden elke dag gemiddeld 3 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 21 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.196 overlijdens geregistreerd.
  • Tussen 28 juni en 4 juli werden per dag gemiddeld 572 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 70 procent meer dan de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.091.095 besmettingen geregistreerd.
  • Langs de andere kant wordt er uiteraard ook méér getest. Met de zomervakantie werden tussen 27 juni en 3 juli werden dagelijks gemiddeld 64.300 tests afgenomen. Dat is een stijging met de helft, met 53 procent meer dan de week ervoor.  
  • De positiviteitsratio tussen 28 juni en 4 juli (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 1,1 procent (een stijging met 0,1 procent). Dat betekent dat 1 op de 100 van de afgenomen testen positief is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC -het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 1,07 (+50%, gisteren 0,94). Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Op 5 juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd zullen worden. Daardoor geeft VRT NWS vanaf nu ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Vaccinatiebus rijdt langs Brusselse wijken waar vaccinatiegraad laag is

Vandaag en morgen kunnen mensen zich in Jette, in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest, laten vaccineren in de vaccinatiebus. Nog voor 10 uur vanochtend stonden een 20-tal mensen te wachten om zich te laten vaccineren aan de vaccinatiebus. Die is vandaag voor het eerst uitgereden en passeert langs Brusselse wijken.

Ik wenste niet in te gaan op AstraZeneca, dit was mijn laatste poging/kans

kandidaat die in de rij stond bij de vaccinatiebus

De Essegemwijk in Jette is als eerste aan de beurt. Coronacoördinator Inge Neven hoopt dat dit mee kan bijdragen tot een hogere vaccinatiegraad, omdat die in deze buurt nog te laag ligt. "Je voelt wel met de lokale antennes die we hebben dat het aanslaat. Het is laagdrempelig, het heeft een effect", zegt Neven.

Een vrouw die zich liet vaccineren was dankbaar. "Ik had een uitnodiging gekregen voor AstraZeneca. Daar wenste ik helaas niet op in te gaan en niemand heeft me kunnen helpen. Dit was mijn laatste poging."

VRT - Gunter Joosen

BEKIJK New York bedankt de helden van de pandemie

In de stad New York is de "Hometown Heroes Parade" uitgegaan. Deze keer stonden in de grote optocht de zorgverleners centraal.

Videospeler inladen...

Noodtoestand in Tokio afgekondigd: wat wil dat zeggen (voor de Olympische Spelen)?

De Japanse premier Yoshihide Suga heeft de noodtoestand aangekondigd in Tokio, nu de coronabesmettingen toenemen. De noodtoestand zal gelden tijdens de volledige duur van de Olympische Spelen die binnen twee weken starten.

"We kondigen de noodtoestand in Tokio af tot 22 augustus", aldus Suga tijdens een regeringsvergadering over de gezondheidsmaatregelen. De Spelen gaan door van 23 juli tot 8 augustus. 

Het gaat weliswaar niet om een lockdown met harde avondklokken zoals in andere landen. Burgers moeten wel thuis blijven, indien mogelijk. Restaurants zijn geopend, maar mogen geen alcohol serveren, karaoke aanbieden en moeten vroeger sluiten.

"Het succes van de komende jeugdwerkzomer ligt deze keer ook in uw handen"

Ook dit jaar moeten de jeugdkampen fantastisch worden. Daarom roept De Ambrassade politici op om de regels rond corona niet meer te veranderen, maar vooral de ouders moeten hun verantwoordelijkheid nemen door geen besmette kinderen op kamp te sturen of quarantaine te negeren.

Lees hieronder de opinie van De Ambrassade: 

Lichtbakens (van hoop) in het MAS zijn van acteur en ex-covidpatiënt Axel Daeseleire

In het MAS in Antwerpen opent een tentoonstelling van acteur en presentator Axel Daeseleire, samen met de Oostenrijkse kunstenaar Adalbert Gans. Met 7 kunstwerken wil Daeseleire een hoopvolle boodschap verspreiden. "We komen uit een heel donkere coronaperiode en we willen nu licht en hoop brengen na de ellende die we gekend hebben", vertelt hij op Radio 2 Antwerpen. 

Lees meer in dit artikel:

Meer A-attesten uitgereikt in schooljaar 19-20: scholen lijken milder gedelibereerd te hebben

De coronacrisis heeft onmiskenbaar een impact op het Vlaamse onderwijs. Zo zijn er meer afwezigheden in het leerplichtonderwijs en werden in het secundair onderwijs tijdens de coronacrisis meer A-attesten, getuigschriften en diploma's uitgereikt. Dat blijkt uit de coronamonitor.

De monitor geeft op basis van de administratieve data van het ministerie van Onderwijs een overzicht van de opvallendste verschuivingen ten opzichte van de vijf voorgaande schooljaren. Het rapport onderzoekt welke verschuivingen zich door de coronacrisis hebben voorgedaan in de studiekeuzes en de studieloopbanen, van het kleuter- tot het volwassenenonderwijs.

 De voorlopige analyses van de onderzoekers leveren een gemengd beeld op. Zo zijn er duidelijk meer afwezigheden in het leerplichtonderwijs. Dat is volgens het rapport normaal omdat er meer leerlingen ziek zijn geworden dan in normale schooljaren. Net zoals in niet-coronaschooljaren waren leerlingen met een laagopgeleide ouder, een andere thuistaal dan Nederlands of een schooltoelage méér afwezig dan andere leerlingen

Tegelijk werden in het secundair onderwijs tijdens de coronacrisis meer A-attesten, getuigschriften en diploma's uitgereikt. Ook het aandeel leerlingen met diploma of studiegetuigschrift in het tweede leerjaar van de derde graad neemt sterk toe. Deze stijging lijkt er volgens de onderzoekers op te wijzen dat de scholen milder gedelibereerd hebben in het schooljaar 2019-2020.

18 besmettingen na stopgezet chirokamp in Heist-op-den-Berg

Na een uitbraak van het virus tijdens een kamp van een chirogroep uit Heist-op-den-Berg zijn in totaal 18 besmettingen vastgesteld bij leden, leiding en kookouders. Dat meldt de gemeente Mol. Het kamp werd na de eerste vastgestelde besmettingen stopgezet en er werd een globale testronde georganiseerd bij alle honderd deelnemers.

Volgens het gemeentebestuur vertonen verschillende, besmette deelnemers ook effectief ziektesymptomen. Volgende week komt er nog een tweede testronde. 

Reizende jongeren, besmet en niet-besmet, worden teruggehaald uit Spanje

Summer Bash, een reisorganisatie voor jongeren, laat alle reizigers vroegtijdig terugkeren uit Spanje. Het gaat om 350 jongeren die een feestbestemming, zoals Lloret de Mar en Calella, hadden uitgekozen. Een aantal onder hen raakte besmet met het coronavirus, wellicht in het uitgaansleven.   

Lees hier meer:

Meest gelezen