Nicolas Maeterlinck

Minister Demir erkent fouten bij opvolging PFOS-lozingen 3M: "Dit is niet hoe inspectiediensten moeten werken"

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) erkent dat de verschillende Vlaamse inspectiediensten niet goed hebben samengewerkt in het dossier van 3M. Ze reageert zo op het nieuws dat het chemiebedrijf jarenlang te grote hoeveelheden PFOS in de Schelde kon lozen, zonder dat de overheid optrad daartegen.

Chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht heeft de voorbije jaren herhaaldelijk te grote hoeveelheden PFOS in de Schelde geloosd, afkomstig uit het vervuilde bodemwater. En het overschreed daarbij ook de maximumnormen opgelegd in de omgevingsvergunning. De overheid wist dat, verschillende metingen toonden dat aan. Maar jarenlang werd er niet opgetreden, onder meer omdat de verschillende diensten amper informatie met elkaar deelden, zo toont onderzoek van VRT NWS aan.

"Dat is schrikken, ja, uiteraard is dat is niet hoe Vlaamse inspectiediensten moeten werken", reageert minister Demir in "De ochtend". "Ik heb begrepen dat de VMM (Vlaamse Milieumaatschappij), OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) en de verschillende inspectiediensten hier wel mee bezig waren, maar dat ze niet goed van elkaar op de hoogte waren."

"De inspectiediensten werken te veel naast elkaar. Men moet op de hoogte zijn van elkaar. Want het is te zot voor woorden nu, dat krijg je niet uitgelegd. Daarom dat we werk maken van één Vlaams sanctieregister, zodat de diensten van elkaar weten wat er al is gebeurd en welke sanctie al is opgelegd."

We maken werk van één Vlaams sanctieregister, zodat de diensten van elkaar weten wat er al is gebeurd en welke sanctie al is opgelegd

Vlaams minister Zuhal Demir

Zuhal Demir vertelde over het ontwerp van het Vlaams sanctieregister in "Het journaal".  Bekijk het hieronder:

Videospeler inladen...

Demir zegt voorts dat de samenwerking tussen de verschillende diensten ook onderzocht zal worden door de onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement.

Beluister het gesprek met minister Demir in "De ochtend" (en lees voort onder de audio):

"Dramatisch dat parket 3M niet heeft vervolgd"

Maar Demir is ook kritisch voor het gerecht. Want toen er in 2019 wel een proces-verbaal werd opgesteld voor een milieuovertreding van 3M, besloot het parket van Antwerpen om niet over te gaan tot vervolging. "Dramatisch", aldus Demir.

"We zien dat ook bij andere milieumisdrijven. Dat valt natuurlijk erg te betreuren en ik ga het belang van vervolging van milieumisdrijven dan ook aankaarten tijdens de Interministeriële Conferentie met de federale regering vandaag."

De bevoegde minister in die periode was vooral Joke Schauvliege, die tussen 2009 en 2019 op Leefmilieu zat. Zij reageert kort op het nieuws. "Als dat zo is, zal de onderzoekscommissie dat moeten uitklaren. In ieder geval werkt de milieu-inspectie totaal onafhankelijk." 

Parket: "Er is wel vervolgd"

Het Antwerpse parket spreekt minister Demir tegen en zegt dat er wel gevolg is gegeven aan de zaak. "Er is geen dagvaarding geweest voor een rechter maar het is niet zo dat er niets is gebeurd. We hebben hier niet geseponeerd. Een boete geven is in principe ook vervolgen en bovendien hebben we gehandeld zoals de richtlijnen inzake milieuzaken het voorschrijven", aldus woordvoerster Lieselotte Claessens. 

Het parket laat weten dat er er recent twee klachten tegen het bedrijf zijn ingediend over het achterlaten van afvalstoffen, het gerechtelijk onderzoek daarover loopt nu. 

Europese aanpak

Op de Interministeriële Conferentie vanochtend is ook afgesproken om de Europese aanpak van PFAS op de agenda te zetten van de eerstvolgende Europese Raad Leefmilieu.

"Vlaanderen is een van de weinig regio’s in Europa met een PFAS-Actieplan sinds 2020, maar kan slechts op een beperkt aantal Europese collega’s rekenen om mee het voortouw te nemen. Nochtans is dit iets waar Europa echt niet mag achterblijven als ze de bescherming van het leefmilieu hoog in het vaandel draagt”, aldus Demir.

PFOS-vervuiling: waar gaat het over?

De vervuiling door de chemische fabriek 3M in Zwijndrecht kwam opnieuw aan het licht door de graafwerken in het kader van de Oosterweelverbinding. In de grond op de werf werden hoge concentraties van de chemische stof PFOS gevonden, wat allerlei gezondheidsklachten, zoals kanker, kan veroorzaken. 

Hoewel het probleem al jaren bekend was, werden recent pas eerste maatregelen genomen. Op verschillende plekken wordt het eten van eieren van eigen kippen afgeraden, zwangere vrouwen en kinderen moeten ook oppassen met groenten uit de eigen tuin. 

In het Vlaams Parlement is een parlementaire onderzoekscommissie opgericht die moet uitzoeken wie wat wanneer wist en of er fouten zijn gebeurd. 

Meer informatie over PFOS (of PFAS) vind je in dit bericht

Meest gelezen