Dierenrechtenactivisten protesteren tegen uitbreiding van slachthuis in Tielt

Aan het provinciehuis in Brugge hebben een 100-tal dierenrechtenactivisten geprotesteerd tegen de uitbreiding van het slachthuis in Tielt. Het slachthuis kan dan bijna dubbel zo veel varkens te slachten: van 1,5 miljoen per jaar, naar 2,4 per jaar. Dierenrechtenorganisaties GAIA en Animal Rights vinden dat niet kunnen, te meer omdat het slachtuis eerder al in opspraak kwam na beelden waarop te zien was dat de varkens niet goed behandeld werden.

Dierenrechtenorganisaties Animal Rights en GAIA vinden het absoluut niet kunnen dat de provincie het slachthuis van Tielt heeft toegelaten om uit te breiden. De slachtcapaciteit zou bijna verdubbelen. Dat terwijl het slachthuis 4 jaar geleden nog in opspraak kwam nadat Animal Rights er schokkende undercoverbeelden maakte. Het werd toen veroordeeld en moest van de rechter een schadevergoeding betalen voor inbreuken tegen het dierenwelzijn.

De provincie voert promotie voor landbouwers die rechtstreeks aan gezinnen leveren, maar laat dan zo'n groots project toe. Dit is niet van deze tijd.
Michel Vandenbosch, GAIA

Los van die voorgeschiedenis vraagt Michel Vandenbosch van GAIA zich ook af of zo'n grote vleesproductie wel van deze tijd is. "Ik vind het toch maar vreemd dat de provincie West-Vlaanderen promotie voert voor de korte keten, de boer die rechtstreeks levert aan de eindklant, aan de gezinnen dus, maar dat diezelfde provincie dan groen licht geeft voor dit soort projecten. Dit heeft niks met korte keten te maken, des te meer met massaproductie voor export."

Meer aandacht voor dieren én de buurt

Het bedrijf verzekert dat er ondertussen meer aandacht is voor dierenwelzijn en dat ook alles voorzien is om de overlast in de buurt tot een minimum te beperken. "Er is onder meer afzuiging om geuroverlast te voorkomen", zegt zaakvoerder Thomas De Roover, "en enkele jaren gelden al hebben we een eigen weg aangelegd waardoor onze vrachtwagens niet meer langs de Wingensesteenweg moeten en langs een woonwijk hier vlakbij."

Meest gelezen