Directeur UZ Brussel staat minister Vandenbroucke bij: "Maak vaccinatiegraad per ziekenhuis bekend"

Marc Noppen, directeur van het Universitaire Ziekenhuis van Brussel staat achter het voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Die wil bekend maken hoeveel procent van het personeel in rust- en ziekenhuis gevaccineerd is. Vooral in Brussel zijn de algemene vaccinatiecijfers bij zorgkundigen dramatisch laag.  

Directeur van het UZ Brussel Marc Noppen staat helemaal achter het voorstel van minister Vandenbroucke. "De vaccinatiegraad in elk ziekenhuis of rusthuis bekend maken, kan vooral de twijfelaars over de streep trekken. Dat noemt men de peer pressure. De groepsdruk van de collega's zeg maar." En dat is erg belangrijk voor de patiënt, gaat Noppen verder. "Je wil toch gerust zijn als er ziekenhuispersoneel aan je bed staat. Zonder je zorgen te moeten maken om besmet te worden. Bij ons weet je sowieso wie gevaccineerd is. Want die mensen moeten een medisch mondmasker dragen."

Als je in een ziekenhuis werkt, moet je jezelf beschermen maar ook je patiënten. Vaccineren zou de doodnormaalste zaak van de wereld moeten zijn

Marc Noppen, directeur UZ Brussel

In Brussel zijn 49% van de zorgkundigen gevaccineerd. Een pak lager dan in Vlaanderen waar dat cijfer op 77% staat. Toch scoort het UZ Brussel zelf erg goed. "Bij ons is 98% gevaccineerd van het personeel. Dat is heel veel, maar is zeker niet vanzelf gekomen. We hebben heel veel informatiecampagnes georganiseerd, personeel kon vragen stellen, de infectiologen stonden altijd klaar voor mensen die nog twijfelden. En we hebben ze ook bedankt om zich te laten vaccineren, ze kregen een kunstwerkje cadeau. We hebben daar een positief verhaal van gemaakt, en dat werkt."

Een verplichte vaccinatie wil minister van Volksgezondheid Vandenbroucke niet. Dat begrijpt Noppen niet. "Je hebt sowieso al verplichte vaccins in de zorg zoals voor hepatitis B en tetanos. Waarom niet voor corona? Ik vind: als je in een ziekenhuis werkt, moet je jezelf beschermen maar ook je patiënten. Dat zou de doodnormaalste zaak van de wereld moeten zijn. Wie dat niet doet, begrijp ik niet."

Meest gelezen