AFP or licensors

Duitse autobouwers BMW en Volkswagen moeten EU honderden miljoenen euro's boete betalen vanwege kartelvorming

De Europese Commissie legt twee Duitse autobouwers een boete van 875 miljoen euro op voor kartelvorming. BMW en drie merken van de Volkswagengroep hadden afgesproken om elkaar niet te beconcurreren op vlak van technologie om dieselauto's milieuvriendelijker te maken dan de wettelijke norm. Een andere betrokken Duitse autobouwer, Daimler, krijgt geen boete, omdat hij de Europese Commissie op de hoogte bracht van de afspraken.

De drie Duitse autobouwers BMW, Daimler en de Volkswagengroep (met VW, Audi en Porsche) hadden onderling afspraken lopen om elkaar niet te beconcurreren op vlak van schonere technologie voor dieselmotoren.

 Volgens de Europese Commissie hebben ze daarmee de concurrentieregels overtreden. "Daimler, BMW, Volkswagen, Audi en Porsche bezaten de technologie om de uitstoot van schadelijke stoffen nog verder af te bouwen dan wettelijk vereist. Maar ze vermeden concurrentie door het volle potentieel van deze technologie niet te gebruiken", schrijft Europees Commissaris Vestager in een persbericht. 

Dat bedrijven op technologisch vlak samenwerken is perfect legitiem, vindt Vestager, maar in dit geval liep het fout. Ze oordeelt dat zo’n vorm van samenwerking onwettelijk is en legt de bedrijven een fikse boete op. Volkswagen krijgt een boete van 502,4 miljoen euro, BMW moet 372,8 miljoen betalen. Daimler ontloopt een geldboete omdat de constructeur de afspraken aan het licht had gebracht. 

Juridisch precedent

Het is voor het eerst dat de Europese Commissie technologische samenwerking en afspraken beschouwt als een overtreding van de kartelwetgeving. Net daarom overweegt Volkswagen in beroep te gaan. “De Commissie betreedt nieuw juridisch terrein, omdat ze technische samenwerking voor het eerst beschouwt als een overtreding van de concurrentieregels.”

BMW gaat wel akkoord met de opgelegde boete, die overigens lager is dan eerst gedacht omdat de constructeurs hebben toegegeven dat de afspraak bestond. 

Deze zaak staat ook helemaal los van het schandaal rond de "sjoemelsoftware" van VW, waarbij 11 miljoen dieselauto's voorzien waren van software die de uitstoot op de testbank binnen de norm hield, terwijl die in het echte verkeer hoger was. 

Meest gelezen