Performance-artieste in haar slaapkamer

Performance-artieste kruipt 3 weken lang in de rol van begijn in het Begijnhof in Hasselt

In het Begijnhof in Hasselt kruipt performance-artieste Marieke Missotten (27) drie weken lang in de rol van een begijn. De Hasseltse is met haar project geselecteerd voor de expositie 'Let's change, don't change', die nog tot 18 juli loopt.  "Ik ben atheïste, maar wil weten of deze drie weken dat gaan veranderen", vertelt ze.

Kaarsen, de Bijbel en drie nonnenjurken. Meer is er niet te vinden in het kamertje dat Marieke kreeg in het Begijnhof, waar ze al meer dan een week vertoeft. Overnachten doet ze daar niet, maar overdag kruipt ze in de rol van een begijn. Hoe ze haar dagen invult? Bidden, studeren en nog maar eens bidden. "Ik heb altijd gepreekt dat God niet bestaat", zegt Marieke, "Nu daag ik mezelf uit, en ga ik uitzoeken of deze 3 weken dat gaan veranderen."

Eenzaam leven

Geen seks, geen smartphone, geen feestjes of alcohol. Het verbodslijstje van Marieke is lang, maar niet zo lang als dat van een non. "Historisch gezien is een begijn vrijer dan een non. Nonnen moeten bijvoorbeeld al hun bezit afgeven wanneer ze hun intrede doen in het klooster en moeten relaties afzweren. Een begijn hoeft dat niet", vertelt de artieste. Wanneer Marieke in de avond naar huis keert, blijft ze helemaal in haar rol. "Ik hou mijn kleed aan, ga zo de bus op en gedraag mij thuis ook gewoon als een begijn. Ik heb een relatie, maar leef gedurende de performance een beetje op afstand van mijn partner. Ik probeer ook zo bescheiden mogelijk te leven." En dat is zichtbaar, in haar kamertje in het begijnhof is vrijwel geen afleiding. "Ik studeer, lees boeken over het begijnleven en schrijf in mijn dagboek. Het voelt allemaal heel erg eenzaam."

(Lees verder onder de foto)

Marieke Missotten

Respectvolle bezoekers

In het begin van de performance wist Marieke niet hoe ze aan een gebed moest beginnen. "Ondertussen heb ik veel over het geloof geleerd. En de Bijbel leest net als een roman, besefte ik voorbije dagen", lacht de artieste, die doorgaans ook leerkracht zedenleer is aan de Kunsthumaniora in Hasselt. "We leven in een zeer verdeelde wereld, waarin religie vaak in een kwaad daglicht wordt gesteld. En het allerbelangrijkste is dat we blijven communiceren, en het leuke hieraan is dat ik elke dag bezoekers over de vloer krijg die nieuwsgierig zijn naar wat ik doe, en naar waarom ik dit doe." De reacties zijn volgens de artieste overweldigend positief. "Sommigen die over de vloer komen schrikken als ze mij in mijn kleed zien, maar de meesten zijn zeer respectvol en nieuwsgierig. "

Wie Marieke wil ontmoeten en haar wil zien leven als begijn, kan dat nog tot 19 juli op de begijnhofsite in Hasselt. Meer info over de voorstelling 'Let's Change, Don't Change' is terug te vinden op deze website.

Meest gelezen