Hongaarse uitgever veroordeeld voor kinderboek over twee ouders van hetzelfde geslacht

In Hongarije is de uitgever van een kinderboek over twee ouders van hetzelfde geslacht veroordeeld tot een boete van 700 euro. Niet op basis van de omstreden antihomowetgeving die de voorbije weken de internationale pers haalde, maar op basis van een wet tegen oneerlijke handelspraktijken. Maar de Amerikaanse auteur van het boek ziet de veroordeling van zijn boekje niet los van de nieuwe wet die vandaag van kracht wordt.

De Hongaarse uitgever Stichting voor Regenboogfamilies moet een boete van 250.000 forint (zo'n 700 euro) betalen. Volgens lokale autoriteiten in Hongarije heeft de uitgever de klanten misleid door een boekje over een jongen met twee moeders in de boekenwinkels tussen de andere kinderboeken te plaatsen, zonder een waarschuwing over een "andere inhoud".

Het bewuste boekje is een Hongaarse vertaling van "Early One Morning" van de Amerikaanse auteur Lawrence Schimel. Het gaat over het alledaagse leven van twee families vanuit het perspectief van de kinderen.

"Gecoördineerde aanval"

De uitgever reageert verontwaardigd op de veroordeling. "Regenboogfamilies (onder meer families met twee ouders van hetzelfde geslacht) zijn volledig normaal, het boek toont gewone, dagelijkse gebeurtenissen", schrijft Stichting voor Regenboogfamilies op zijn Facebookpagina. Volgens de uitgever is de seksualiteit van de ouders zelfs geen onderwerp in het boek.

De uitgever is niet veroordeeld op basis van de nieuwe, omstreden antihomowetgeving die onlangs werd goedgekeurd in Hongarije en door bijna alle lidstaten in de Europese Unie fel bekritiseerd wordt. Wel op basis van een wet tegen oneerlijke handelspraktijken, daarom de argumentie van de misleiding.

Maar de Amerikaanse auteur ziet de veroordeling van zijn boekje niet los van die nieuwe wet. "Het gaat om een gecoördineerde aanval", reageerde Schimel bij het Britse persagentschap Reuters. "Ze proberen verschillende methodes uit om mensen angst aan te jagen om nog over regenboogfamilies en andere zaken te praten." De auteur noemt de veroordeling een "directe aanval op de vrijheid van informatie en de vrijheid om te publiceren".

Resolutie in Europees Parlement

Vandaag is in het Europees Parlement overigens een resolutie goedgekeurd die de antihomowetgeving in Hongarije moet veroordelen. 459 parlementsleden stemden voor, 147 tegen. (Van de Belgische parlementsleden stemden enkel de 3 Vlaams Belang-leden tegen.) 

Ook het Europees Parlement roept in deze resolutie de Europese Commissie op om actie te ondernemen als de Hongaarse regering de wet niet intrekt, en dat in de vorm van een opschorting van subsidies. De Hongaarse regering is echter niet van plan om de wet in te trekken, zo liet premier Viktor Orbán nog maar eens verstaan.

Voor het Hongaarse parlementsgebouw in Boedapest hebben activisten dan weer een reuzegrote ballon in de vorm van een hart en in de kleuren van de regenboog opgetrokken, om te protesteren tegen de nieuwe wetgeving die vandaag van kracht wordt.

AFP or licensors

Het antihomoklimaat in Hongarije is overigens goed te zien in het straatbeeld, zo maakt onderstaande tweet van een Hongaarse journaliste duidelijk. Reclame op een bushokje voor een populaire tv-serie waarop een homohuwelijk te zien is, is overplakt op basis van de nieuwe wetgeving.

Meest gelezen