Iggy, de Siberische oehoe, gespot in Koekelarebos: "Ik hoop dat ze terugkomt, het was het laatste cadeau van mijn mama voor ze overleed"

Iggy, een Siberische oehoe die een half jaar geleden ontsnapte uit haar volière in Diksmuide, is de voorbij maanden verscheidene keren gespot. Het lijkt erop dat ze  in het Koekelarebos zit. Iggy lijkt het goed te maken, maar haar eigenaar, Dylan Bogaert, wil haar graag terug: "Ik kreeg ze cadeau van mijn moeder, die kort daarna overleed aan kanker." 

Eind januari ontsnapte oehoe Iggy uit haar volière in Diksmuide nadat haar baasje Dylan haar gevoerderd had. Blijkbaar was de deur van de volière niet goed dichtgevallen. Het dier werd nog verscheidene keren gezien in de streek, maar in maart werd het plots stil. Dylan vreesde al dat ze verder getrokken was of, erger nog, was omgekomen, tot ze in mei terug opdook in de regio Koekelare. Ondertussen blijkt dat ze overnacht en deels leeft in Koekelarebos.

Iggy laat zich niet vangen

Dylan is natuurlijk blij dat zijn dier het goed stelt: "Blijkbaar heeft ze haar natuurlijke instinct boven gehaald en vindt ze voldoende muisjes en beestjes om te eten". Toch wil hij haar graag terug. "Ik ben al een paar keer naar Koekelare gereden nadat mensen mij lieten weten dat ze haar hadden gezien. Ik ben al een keer of 5 dicht bij haar in de buurt gekomen. Maar ze zat telkens net te ver om haar te lokken of te vangen. De laatste keer bijvoorbeeld zat ze 40 meter hoog in een boom. Haar trainen zal waarschijnlijk niet meer lukken. Daarvoor is ze te veel gewend aan het leven in het wild, maar ik kan haar wel nog houden. De bedoeling is om haar te vangen samen met enkele andere valkenexperts en een grotere volière voor haar te bouwen met veel elementen uit de natuur."

Ze is van grote emotionele waarde en eigenlijk hoort zo'n grote roofvogel niet thuis in onze natuur

Dylan Bogaert, baasje van Iggy

Meest gelezen