Regeringscommissaris Ihsane Haouach reageert op heisa: "Heb scheiding kerk en staat nooit in vraag willen stellen"

Ihsane Haouach, regeringscommissaris bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IVGM), verdedigt zich in een Facebookpost tegen de kritiek op haar uitspraken in een interview met Le Soir. Daarover was heel wat commotie ontstaan. Ook haar benoeming zelf veroorzaakte eerder al een politieke rel, omdat ze een hoofddoek draagt. "Ik heb de scheiding tussen kerk en staat nooit in vraag willen stellen", stelt Haouach.

Haouach kwam bij haar benoeming bij het IVGM enkele weken geleden onder vuur te liggen. De vrouw draagt een hoofddoek, en dat ligt vooral bij de Franstalige liberalen van MR moeilijk. Voorzitter Georges-Louis Bouchez hamerde er verschillende keren op dat de overheid neutraal moet zijn, en dat een regeringscommissaris met een hoofddoek - zeker bij het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen - uit den boze is. 

Maar de benoeming - van Ecolo-staatssecretaris Sarah Schlitz - was al ondertekend en de andere regeringspartijen wilden die beslissing niet herzien.

Afgelopen weekend kwam Haouach dan opnieuw onder vuur te liggen door een uitspraak in een interview met Le Soir. Daarin vroeg ze zich af hoe de scheiding tussen kerk en staat "kan passen in een veranderende demografie". Daarvoor kreeg ze opnieuw de volle lading van van, onder anderen, Bouchez.

Haouach verduidelijkt haar uitspraken in een bericht op haar Facebookpagina. "Ik heb het principe van de scheiding tussen kerk en staat, noch de toepassing van dat principe, in vraag willen stellen", zegt ze daarin. 

De regeringscommissaris geeft wel aan dat ze het woord 'demografie' allicht verkeerd gebruikte. "Maar ik wilde daarmee geenszins de scheiding tussen kerk en staat relativeren", benadrukt Haouach. "Ik wilde preciseren - misschien verkeerdelijk - dat dat principe anders kan zijn naargelang de context. In Frankrijk wordt dat bijvoorbeeld niet op dezelfde manier toegepast als in België, hoewel kerk en staat in beide landen gescheiden zijn."

Lees voort onder de Facebookpost.

Haouach noemt de scheiding tussen kerk en staat ook nog een "fundament van onze democratie, op dezelfde hoogte als de vrijheid van denken, de gelijkheid en de neutraliteit van de staat". 

De scheiding van kerk en staat en de neutraliteit van de overheid zijn voorwaarden om samen te leven

"Het feit alleen al dat men twijfelt aan mijn gehechtheid aan dat principe, doet oneer aan de democrate die ik ben. Ik vind dat religie zich op geen enkele manier mag mengen met het beheer van de staat, noch mag het op maatschappelijk vlak domineren in de organisatie van onze samenleving. Iedereen mag zijn overtuigingen hebben en die ook uitdrukken, ook in de publieke ruimte, op voorwaarde dat dat de vrijheid van anderen niet schaadt", luidt het.

"De scheiding van kerk en staat en de neutraliteit van de overheid zijn voorwaarden om samen te leven: ze laten toe dat alle overtuigingen en filosofieën op gelijkaardige manier worden behandeld door de overheid."

"Niet voor herhaling vatbaar"

Kamerleden Peter De Roover (N-VA) en Servais Verherstraeten (CD&V) gingen in "De ochtend" op Radio 1 in debat over de kwestie. De Roover klaagt aan dat Haouach zich niet moet verantwoorden in het parlement. "Een Facebookpost volstaat niet", zegt hij. Verherstraeten vindt het een goede zaak dat Haouach haar uitspraak nuanceert, maar benadrukt ook dat "dit niet voor herhaling vatbaar is".

Ook premier Alexander De Croo was duidelijk niet gediend van de uitspraken. Na kritiek vanop zowat alle banken, trok hij vanmiddag in de Kamer een rode lijn: "De passage van het voorbije weekend is niet voor herhaling vatbaar. Er is geen enkele ruimte meer voor nieuwe incidenten of nieuwe controverse in dit domein."

Beluister het gesprek met Peter De Roover en Servais Verherstraeten hieronder:

Meest gelezen