Radio 2

Jef en Maria gaan op wandel met hun hangbuikzwijn en schaap: “We krijgen veel reactie van mensen onderweg”

In Westmalle hebben Jef Leirs en Maria Schenck vaak veel bekijks als ze hun dieren uitlaten. Naast hun hond gaan Jef en Maria namelijk geregeld wandelen met Liesje het schaap en Knor het hangbuikzwijn. Daar krijgen ze vaak reactie op van voorbijgangers.

De hond moet elke dag uitgelaten worden, maar ook het schaap en varken van Jef en Maria gaan graag mee op wandeling. “Knor is met de honden opgegroeid en ging altijd al graag meewandelen”, legt Maria uit. “Het schaapje hebben we met de fles grootgebracht. Die werd verstoten van de moeder omdat het een tweeling was en normaal heeft een schaap maar één lammetje. Zo is Liesje heel aanhankelijk geworden en liep ze uit zichzelf mee.”

Knor is nu bijna drie jaar, maar gaat nog altijd graag mee op wandeling. Al is dat wel iets minder dan vroeger. “De eerste twee jaar gingen we dagelijks twee kilometer wandelen”, zegt Jef. “Nu doen we wandelingen van een kilometer, maar Knor gaat niet meer altijd graag mee. Hij geeft wel duidelijk aan of hij mee wil of niet.”

Foto's van Knor gaan de wereld rond

Jef en Maria wonen op het domein van Abdij der Trappisten in Westmalle. Daar doen ze dan ook hun wandelingen. De wandelaars die ze tegenkomen zijn vaak verrast. “Je ziet niet vaak een varken samen wandelen met een hond en een schaap”, zegt Jef. Voorbijgangers maken er dus vaak filmpjes en foto’s van en die zijn al de hele wereld rondgegaan. “Er was eens iemand van wie de kleinzoon in China woonde. Hij heeft die foto’s dan naar zijn kleinzoon daar opgestuurd.”

Van sommige vaste wandelaars krijgt Knor altijd een hondenkoekje

Eigenares Maria

Knor kent de wandelaars ook goed. “Het idee dat varkens dom zijn, klopt dus echt niet”, zegt Maria. “Hij gaat altijd naar de wandelaars toe in de hoop dat hij een snoepje krijgt. Van sommige vaste wandelaars krijgt hij altijd een hondenkoekje.”

Meest gelezen