Zomerse lastminute-cultuurtips: voor deze tentoonstellingen moet je snel zijn

Een aantal interessante tentoonstellingen sluit binnenkort de deuren, midden in de zomer dus. Wie nog wil genieten van Roger Raveel, Pierre Alechinsky of van schatten uit het Romeinse rijk moet snel reserveren. En al zeker voor Käthe Kollwitz, want die expo loopt nog maar enkele dagen.

Schatten uit het Romeinse Rijk

“Oog in oog met de Romeinen” in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren put uit de rijke verzameling van het British Museum in Londen en toont niet minder dan 250 topstukken. Hoe het echt was om te leven in het Romeinse rijk, zowel in de hoofdstad Rome als ver daarbuiten, ontdek je aan de hand van unieke voorwerpen en verhalen van gewone mensen. Nog tot en met 1 augustus in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren

Bekijk hier een voorproefje uit het Journaal:

Videospeler inladen...

100 jaar Roger Raveel

Roger Raveel was een van onze belangrijkste kunstenaars uit de tweede helft van de 20e eeuw. Hij zou dit jaar 100 geworden zijn. In Brussel is een wervelend overzicht van zijn werk te zien, kleurrijk en vol elementen uit zijn dagelijkse omgeving. Tot en met 21 juli in Bozar in Brussel.

In Raveels Oost-Vlaamse dorp Machelen aan de Leie biedt het Roger Raveel Museum een interessant “gesprek” aan van zijn werk met dat van andere kunstenaars: van Raoul De Keyser over  Fernand Léger tot Léon Spilliaert en Vincent Van Gogh.”Zien, denken, schilderen” loopt tot en met 18 juli. Beluister hier een podcast over deze expo.

De wordingsjaren: 1941-1960” toont schilderijen en tekeningen uit de verzameling van het Roger Raveel Museum en is te bezoeken tot en met 1 augustus. 

Bekijk hier het verslag uit het Journaal:

Videospeler inladen...

Anti-oorlogskunst van Käthe Kollwitz

Voor Käthe Kollwitz moet je snel zijn, de expo in Antwerpen is nog maar enkele dagen open. De Duitse Käthe Kollwitz maakte bijtende en tegelijk compassievolle tekeningen, houtsneden, etsen en beeldhouwwerken over het leed van de Eerste Wereldoorlog, waarin ze haar eigen 19-jarige zoon Peter verloor. Bekend zijn haar beelden van het Treurend Ouderpaar op de Duitse militaire begraafplaats in Vladslo. Kollwitz was heel sociaal bewogen, blijkt uit het pakkende grafisch werk en de kleinere sculpturen die te zien zijn in Museum De Reede in Antwerpen tot en met maandag 19 juli

Speelse tekeningen van Pierre Alechinsky

De Belgische kunstenaar Pierre Alechinsky is inmiddels 94 jaar. In Brussel zijn meer dan 200 speelse, spontane, kleurrijke tekeningen, aquarellen, etsen, litho’s en schilderijen van hem te zien. Tot en met 1 augustus in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel.

Bekijk het Journaalverslag hier:

Videospeler inladen...

Paul van Ostaijen door de ogen van jonge kunstenaars

Het unieke, verbluffende handschrift van de gedichtencyclus "Bezette stad" van Paul van Ostaijen zit weer even veilig in de kast, na de expo in het Letterenhuis in Antwerpen. In bibliotheken is wel de pop-up-expo  "Boem Paukeslag Bezette stad x 5" te zien, met werk van jonge kunstenaars die zich hebben laten inspireren door Van Ostaijen:  Lisette Ma Neza, Maja Ajmia Yde Zellama, Jens Meijen, Shamisa Debroey en Younes van den Broeck, aka Spitler. Tot 30 juli in bib Park in Merksem en vanaf 6 augustus weer in de Permekebib in Antwerpen zelf.

Blingbling in Antwerpen

Nog in Antwerpen, in het DIVA-museum voor diamant, juwelen en zilver, flonkeren nog even de "Masterpieces in miniature", een collectie uiterst luxueuze siervoorwerpen uit het Victoria en Albert Museum in Londen. Tot 15 augustus.  

Bekijk hier een verslag uit het Journaal:

Videospeler inladen...

Frida Kahlo in Gent

De Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo leefde een kort, pijnlijk maar hevig leven en heeft een wereldwijde schare bewonderaars. In de Sint-Pietersabdij in Gent is een deel van haar eigen merkwaardige fotocollectie te zien. Tot 22 augustus. 

Nog inspiratie nodig voor verderop in de zomervakantie of de herfst? Het Kunstenfestival Watou loopt tot 5 september; in Brugge kun je de openluchtkunst van de Triënnale (gratis) bewonderen tot 24 oktober; ook Paradise Kortrijk is te ontdekken tot 24 oktober en langs de hele Belgische kust zoek en vind je Beaufort zelfs tot 7 november.

Wie van foto's houdt kan op het Antwerp Photo Festival terecht, onder meer voor een terugblik op 20 jaar persfoto's van Jimmy Kets. In het Industriemuseum in Gent zijn de "Kathedralen van de industrie" te zien,  beelden van Alexander Dumarey van vroegere textielfabrieken. Allebei tot 26 september.

Ever Meulen reist door Brussel in 120 tekeningen stelt nog tot 5 september tentoon in MAD in Brussel en Brecht Evens is te gast op twee locaties in Hasselt tot 16 oktober.

Meest gelezen