Illias Teirlinck

Melkveeboerderij uit Kalmthout levert groene stroom voor muziekfestival Werchter Parklife: "Alles van onze koeien wordt benut"

De festivalweide van Werchter Parklife is dit jaar dieselvrij. De stroom wordt geleverd door koeienmest. Petra en Wim van De Laerhoeve in Kalmthout zetten de mest van hun melkkoeien om en leveren zo energie aan het muziekfestival en gezinnen in de buurt.

De 170 melkkoeien van Petra en Wim van De Laerhoeve in Kalmthout produceren niet alleen melk en yoghurt maar ook stroom. In een vergistingsinstallatie wordt de mest omgezet in groene energie. Die wordt via energieplatform Bolt aan gezinnen uit de buurt geleverd en sinds kort ook aan het muziekfestival Werchter Parklife.

“Tien jaar geleden hadden we al een kleine vergistingsinstallatie”, zegt Petra. “Die zorgde voor de elektriciteit in ons bedrijf. Uiteindelijk was die installatie aan vervanging toe. We hebben dan een nieuwe gekocht die al de mest kan verwerken. Daardoor zijn we nu niet enkel zelfvoorziendend, maar leveren we ook stroom aan 60 gezinnen.”  

Dieselvrije festivalweides zijn de toekomst

De stroom wordt via energieplatform Bolt verdeeld. De installatie in Werchter is een combinatie van een netstroomaansluiting met groene stroom van Bolt, zonnepanelen op de festivalsite en een ‘superbatterij’. Die batterij slaat tijdens dalmomenten de reststroom van zonnepanelen en de netstroom op, om ze op piekmomenten te kunnen gebruiken. 

Een groot deel van de CO2-uitstoot van festivals komt van dieselgeneratoren die stroom opwekken. Daar wil Bolt een einde aan maken. “Wij werken met stroom van lokale Belgische opwekkers die wind-, zonne- of bio-energie leveren, zoals Wim en Petra”, zegt Pieterjan Verhaeghen, CEO van energieplatform Bolt. “Onze grote ambitie is om de energievoorziening van gezinnen te vergroenen. Maar als fervente festivalganger wil ik daarnaast ook focussen op de vergroening van de stroomvoorziening op muziekfestivals. We willen met Bolt de wei dieselvrij maken.” 

Petra en Wim hopen dat meer melkveehouders hetzelfde zullen doen. “We proberen echt toekomstgericht te denken. We hebben groene energie nodig en op deze manier wordt alles van onze koeien benut.” 

Meest gelezen