Termijn voor renovatie van historische liften met vijf jaar verlengd

Eigenaars van historische liften krijgen vijf jaar extra, tot eind 2027, om hun lift te renoveren. Dat maakten minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) en staatssecrataris voor Erfgoed Pascal Smet (one.brussels) vandaag bekend. De vraag blijft of historische liften daarmee gered zijn. De huidige, strenge veiligheidsvoorzieningen zouden de architecturale pracht van deze liften tenietdoen. Details van de nieuwe veiligheidsvoorschriften zijn wel nog niet bekend.

De toekomst van historische liften in België stond al langer onder druk. Om de veiligheid van liften te geranderen, werden de veiligheidsvoorschriften aangescherpt. Deze verplichte modernisering geldt al langer voor liften die na 1958 in gebruik werden genomen. Nu komen ook alle 3.750 liften van vóór 1958 in het vizier. Tegen eind 2022 moeten deze liften voldoen aan de nieuwe veiligheidsnormen. In praktijk leidde dit er echter toe dat de architectecturale pracht van deze historische liften verloren zou gaan. Vooral het Brussels Hoofdstedelijk gewest dreigde het kind van de rekening te worden. Je vindt er maar liefst twee derde van deze historische liften terug.

Uitstel tot eind 2027

Nu hebben federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) en Brussels staatssecrataris voor Erfgoed Pascal Smet (one.brussels) bekend gemaakt dat historische liften van vóór 1958 iets meer tijd krijgen om deze modernisering door te voeren. De deadline voor deze liften wordt verlengd met vijf jaar, tot eind 2027. Er moet gezocht worden naar alternatieve oplossingen die een evenwicht vinden tussen "prijs, historische waarde en veiligheid". Andere liften van vóór 1958 moeten sneller de nodige aanpassingen doen. Tegen eind 2023 moeten zij klaar zijn, dat is een jaar later dan voorzien.

Om van deze verlenging te genieten, moeten eigenaars van een historische lift wel zelf de aanvraag doen. Dit uitstel zou ademruimte bieden aan de eigenaars om de gevraagde aanpassingen door te voeren. "De druk vanuit de syndicus of de liftmaatschappijen om snel-snel en tegen een hoge kost te moderniseren is onhoudbaar, en er is vaak geen enkele garantie dat de historische waarde zal worden gerespecteerd", zegt federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne. "Die zorgen nemen we nu weg.”

Bekijk hier de recente Terzake-reportage die de problematiek van historische liften haarfijn uitlegt:

Videospeler inladen...

Aangepaste veiligheidsvoorwaarden

Ook de veiligheidsnormen voor historische liften worden herbekeken. Het veiligheidsniveau zal "afdoende" moeten zijn, maar loopt niet meer gelijk met liften die na 1958 in gebruik zijn genomen. Vandaag is dit wel nog het geval. Bepaalde fysieke sloten mogen ook worden vervangen door elektronische sloten. Een specifieke veiligheidschecklist wordt ingevoerd voor historische liften. 

Brussels staatssecretaris voor Erfgoed Pascal Smet is verheugd. “Dankzij  de uitstekende samenwerking tussen het federale niveau en de gewesten en de, vandaag aangekondigde, aanpassingen kunnen de historische liften blijven bestaan. Ik ben tevreden dat de historische liften in de toekomst als een specifieke categorie zullen worden erkend. Dat is wat wij als Brussels Gewest wilden."

Toch blijft toekomst onzeker

Vraag blijft nu wat "historische liften" zijn. Daarvoor moeten we aankloppen bij de gewesten. Op dit moment heeft nog niet elk gewest een sluitende definitie bepaald.

Pierre Six van actiegroep "Save our Elevator" wacht af of de de nieuwe regeling perspectief biedt aan het voortbestaan van de historische lift. "Het uitstel van de termijn is op zich een goede zaak. Lifteigenaars hebben zo meer tijd om de nodige aanpassingen te doen. Vraag is echter of zij dit ook gaan doen. Veel lifteigenaars zijn niet goed op de hoogte van de voorwaarden en de termijn voor de modernisering van een historische lift. Bovendien kunnen deze liften niet worden gemoderniseerd, als de veiligheidsvoorschriften te streng blijven." 

Het is dus wachten op de details van de nieuwe regelgeving om te weten of historische liften definitief gered zijn. Het kabinet van minister Dermagne laat weten dat "deze er binnenkort aankomen."

Meest gelezen