Foto Luk De Wilde

Nieuwe "weerbare" bossen moeten uitstervende naaldbomen in het Waasland vervangen

Natuurvereniging Bosgroep gaat nieuwe bossen aanplanten in het Waasland, om er de massale sterfte van naaldbomen aan te pakken. Die dreigen er allemaal te verdwijnen door klimaatverandering en door de lange periodes van droogte van de afgelopen jaren.

Bosgroep Oost-Vlaanderen gaat nieuwe bossen aanplanten in het Waasland. Zo willen ze er de massale sterfte van naaldbomen aanpakken. Die bomen waren destijds aangelegd voor de mijnbouw of om kerstbomen te oogsten. Door de klimaatverandering en de aanhoudende droogte zijn de bomen er slecht aan toe. "Die verdroging zorgt dat onze bomen verzwakken", zegt medewerker Simon Brandt.

Bedreiging door schorskevers

De naaldbomen in het bijzonder kunnen onvoldoelde hars produceren tegen de schorskevers zoals de letterzetter", zegt Brandt. "Die bomen worden daardoor eigenlijk totaal opgevreten. En we merken dat er daarom de laatste vier jaar een enorme explosie is van stervende bossen."

In een eerste fase wil de Bosgroep de nieuwe bossen verzorgen. Over tien jaar zouden de eerste jonge bomen er dan moeten staan. 

kasto80

Meest gelezen