Blue Origin

82-jarige astronaute, 18-jarige Nederlander en broer: zij mogen mee met Bezos op zijn eerste toeristische ruimtevlucht 

Een 82-jarige vrouwelijke astronaute die nog nooit in de ruimte is geweest, zijn broer en beste vriend Mark Bezos en een 18-jarige Nederlander die geschiedenis schrijft. Zij hebben de eer om samen met eigenaar Jeff Bezos een zitje in te nemen op de allereerste toeristische ruimtevlucht van bedrijf Blue Origin. Vandaag verlaten ze in het ruimtetuig de New Shepard voor 11 minuten het aardoppervlak. Wie zijn deze vier gelukkigen?

Na de succesvolle vlucht van concurrent Richard Branson en zijn Virgin Galactic is het vandaag de beurt aan Jeff Bezos om een eerste toeristische ruimtevlucht te maken met eigen bedrijf Blue Origin. Bezos koos daarvoor de symbolische datum 20 juli, dag op dag 52 jaar nadat de Amerikaanse astronauten Neil Armstrong en Edwin Aldrin voor het eerst op de maan zijn geland (21 juli Belgische tijd). 

Het is de cabine New Shepard die hen naar de Kármánlijn brengt, de grens van de ruimte op 100 km boven het aardoppervlak. De naam van de cabine is een verwijzing naar Alan Shepard, de Amerikaan die in 1961 een gelijkaardige vlucht maakte en zo als eerste Amerikaan ooit in de ruimte kwam. 

De bemanning van de testvlucht met de New Shepard
Blue Origin

Het ruimtetuig zal geen banen rond de aarde maken, maar eerder een kikkersprong net boven de rand van de ruimte. Zo kunnen de passagiers een paar minuten gewichtloosheid ervaren en genieten van het uitzicht.  Daarna keert de cabine terug naar de aarde via parachutes. De vlucht zal in totaal 11 minuten duren.

In de cabine is er plaats voor zes passagiers, maar het zijn slechts vier gelukkigen die deze eerste vlucht mogen meemaken. Jeff Bezos zelf, zijn broer Mark, de 82-jarige vrouwelijke astronaute Wally Funk en de jonge Nederlander Oliver Daemen van amper 18 jaar oud.

De vierkoppige bemanning stelde zich nog even voor daags voor hun ruimtetrip:

Videospeler inladen...

Multimiljardair Jeff Bezos

Jeffrey of kortweg Jeff Bezos studeerde af als ingenieur en informaticus en werkte de eerste jaren van zijn carrière in de financiële sector, waar hij snel opklimt. In 1994 beslist hij om zijn eigen bedrijf uit de grond de stampen in zijn garage in Bellevue, Washington. De naam klinkt je waarschijnlijk bekend in de oren, want Amazon groeide uit van een online boekenwinkel tot één van de grootste en machtigste bedrijven ter wereld.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Sinds 5 juli is Bezos er CEO af en vult hij de functie van voorzitter van de raad van bestuur in. Maar hij kan zijn tijd makkelijk invullen met zijn andere bedrijven. Bij zijn eigen ruimtevaartbedrijf Blue Origin bijvoorbeeld. Bezos ziet het als zijn missie om de mens in de ruimte te laten leven en werken, en koestert ook plannen om naar de maan te gaan. Daar is het nog iets te vroeg voor, maar met zijn eerste toeristische ruimtevlucht komt hij wel al een stapje dichterbij. 

In 2013 kocht Bezos de toonaangevende Amerikaanse krant The Washington Post, en hij heeft ook nog een fonds voor de bestrijding van de klimaatverandering op zijn naam staan, het Bezos Earth Fund. 

Al die bedrijven en projecten maken van Jeff Bezos al vier jaar de rijkste man ter wereld. Het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes, dat de miljardairslijst opstelt, schatte zijn vermogen in april dit jaar op 177 miljard dollar (of omgerekend zo’n 149 miljard euro).

Broer en beste vriend Mark Bezos

Dat Jeff Bezos, die al jaren droomt van toeristische ruimtereizen, een plekje voor zichzelf reserveert op de allereerste commerciële ruimtevlucht van zijn eigen bedrijf, konden we wel voorspellen. Maar bij de aankondiging maakte hij ook al meteen bekend dat hij zijn beste vriend en jongere broer Mark Bezos meeneemt. 

Mark en Jeff Bezos zijn twee handen op één buik, en er zijn ook wel een aantal gelijkenissen tussen de twee te treffen. Zo weet ook Mark zijn plaats binnen de zakenwereld te veroveren. Hij studeerde af in de reclame en PR en werkte bij bedrijven als DDB en Saatchi & Saatchi in New York City. Ook hij richtte in 1999 zijn eigen bedrijf op en werd in datzelfde jaar de directeur van de Bezos Family Foundation. In 2006 ging hij werken bij de organisatie Robin Hood in New York, een non-profitorganisatie die zich richt op armoedebestrijding.

En dat is niet het enige dat de jongere Bezos doet voor de goede zaak. Hij was ook een hele tijd vrijwilliger bij de brandweer van het Scarsdale Fire Department in Westchester County, New York.

Dat ook Mark er warmpjes in zit, werd duidelijk toen hij onlangs zijn huis te koop zette. De villa met 6 slaapkamers en 4 badkamers en dan nog eens een gastenverblijf met 4 slaapkamers en evenveel badkamers, draagt een prijskaartje van 11 miljoen dollar (omgerekend zo’n 9,32 miljoen euro), volgens verschillende Amerikaanse media. De nieuwe kopers kunnen er genieten van onder andere een thuisbioscoop, fitnesszaal, wijnkelder, gameroom en golfsimulator.

82-jarige vrouwelijke astronaute Wally Funk

Ze behoort niet tot de familiale kring van Jeff Bezos, maar bevindt zich wel al in de juiste discipline: de 82-jarige vrouwelijke astronaute Wally Funk.

Funk maakte in de jaren 60 deel uit van de Mercury 13, een groep vrouwen die via een privéproject een opleiding tot astronaut kreeg. Ze werd er de jongste afgestudeerde, maar kreeg nooit de kans om een ruimtevlucht te maken. Dat werd door ruimtevaartorganisatie NASA voorbehouden aan mannen.

Funk maakte dan maar carrière als piloot en vlieginstructeur. Naar eigen zeggen heeft ze rond de 19.600 vlieguren op haar actief staan en leidde ze meer dan 3.000 piloten op. Nadien werd ze de eerste vrouwelijke controleur van de Amerikaanse dienst voor luchtvaartveiligheid.

Funk ziet haar droom nu werkelijkheid worden en zal daarmee ook geschiedenis schrijven, want ze wordt de oudste persoon die ooit in de ruimte is geweest. Ze zal het record breken van de (mannelijke) astronaut John Glenn die op zijn 77 jaar nog een ruimtevlucht maakte.

Bekijk hier de reactie van Funk wanneer Jeff Bezos haar het goede nieuws vertelt: 

Videospeler inladen...

18-jarige Nederlander

En Funk is niet de enige die een record zal breken, want de vierde passagier van de New Shepard mag met de eer van jongste astronaut ooit gaan lopen. De Nederlander Oliver Daemen is amper 18 jaar oud en studeerde in 2020 nog maar af aan de middelbare school. 

Daemen komt uit Tilburg en is de zoon van de rijke ondernemer Joes Daemen, de CEO van investeringsmaatschappij Somerset Capital Partners. Aan hem heeft hij zijn ticket te danken, want zijn vader bood op een veiling mee voor een plek op de Blue Origin. Die plaats ging uiteindelijk naar een anonieme bieder die er maar liefst 28 miljoen dollar (of zo'n 23 miljoen euro) voor over had. 

Maar die bieder liet uiteindelijk weten dat het voor hem of haar niet zou lukken om deel te nemen aan deze eerste vlucht, en dus besloot Blue Origin om het aan de jonge Nederlander te gunnen. Hij wordt daarmee de eerste persoon die betaalt voor een ticket, maar hoeveel dat precies gekost heeft, wil zijn vader niet vertellen.

Wat we wel weten, is dat Oliver dol is op lucht- en ruimtevaart en een jaar geleden zijn vliegbrevet behaalde. Dit jaar start hij met een studie natuurwetenschappen en innovatiemanagement. 

Daemen Family

Meest gelezen