Premier De Croo tikt regeringscommissaris Haouach hard op de vingers: "Geen enkele ruimte meer voor nieuwe incidenten"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft Ihsane Haouach, regeringscommissaris bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IVGM), de wacht aangezegd na haar controversiële uitspraak van afgelopen weekend. Haouach had zich in een interview met Le Soir afgevraagd hoe de scheiding tussen kerk en staat "kan passen in een veranderende demografie". De premier trekt een duidelijke lijn: “Er is geen enkele ruimte meer voor nieuwe incidenten of nieuwe controverse in dit domein.”

Zowel vanop de oppositie- als de meerderheidsbanken werd regerings­commissaris Ihsane Haouach vanmiddag fel onder vuur genomen. Nadat haar benoeming eerder al een politieke rel had veroorzaakt, omdat ze een hoofddoek draagt, heeft de regeringscommissaris weer flinke kritiek geoogst. 

Aanleiding dit keer was een interview in de Franstalige krant Le Soir. Daarin vroeg ze zich af hoe de scheiding tussen kerk en staat "kan passen in een veranderende demografie". Nadien probeerde ze op Facebook nog de brokken te lijmen door te verduidelijken dat ze "het principe van de scheiding tussen kerk en staat, noch de toepassing van dat principe, in vraag wil stellen”.

Grondwet

Die uitleg was niet genoeg om de kritiek bij de Kamerleden weg te nemen. Integendeel: zowel de oppositie- als de meerderheidsfracties vroegen de regering om uitleg of zelfs om het ontslag van Haouach.  "Ofwel doet ze haar hoofddoek uit tijdens de uitoefening van haar functie, ofwel vragen wij haar ontslag", zei N-VA-Kamerlid Darya Safai. 

Bekijk hier de vraag van Kamerlid Safai en lees eronder verder voor de reactie van de regering:

Videospeler inladen...

De kritiek vanop zowat alle banken viel duidelijk niet in dovemansoren bij premier Alexander De Croo. In zijn antwoord op een spervuur van vragen zei de eerste minister dat de Grondwet, met o.a. zijn vrijheid van eredienst en zijn scheiding tussen kerk en staat, de basis is van de Belgische samenleving. De Croo zei scherp dat aan geen van deze grondrechten getornd kan worden en dat ze niet gerelativeerd kunnen worden. 

En concreet over Haouach zei hij dat “de regering niet zal aanvaarden dat de onpartijdigheid met de voeten wordt getreden”. “Dat wil zeggen dat de passage van het voorbije weekend niet voor herhaling vatbaar is. Er is geen enkele ruimte meer voor nieuwe incidenten of nieuwe controverse in dit domein.”

Bekijk hier de reactie van de premier in de Kamer en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

"Ongelukkig"

Staatssecretaris voor Gendergelijkheid Sarah Schlitz (Ecolo), die verantwoordelijk is voor de aanstelling van de regeringscommissaris, benadrukte van haar kant dat Haouach in een gesprek met haar heeft verzekerd dat zij de fundamentele rechten en vrijheden in de grondwet verdedigt en dat ze geen publieke verklaringen meer zal doen. 

"Haar uitspraken waren ongelukkig, maar voor mij is dat nu voldoende opgehelderd. Ik roep op tot sereniteit", zei de staatssecretaris. Tegelijkertijd toonde Schlitz ook begrip voor Haouach, die "heeft willen reageren na weken van aanvallen en insinuaties over haar persoon."

Meest gelezen