Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Producent van verslavende pijnstiller OxyContin sluit regeling over schadevergoeding met nog eens 15 staten in de VS

In de Verenigde Staten hebben nog eens 15 deelstaten een akkoord gesloten met het omstreden farmabedrijf Purdue Pharma en met de rijke eigenaars daarvan, de Amerikaanse familie Sackler. Sinds 1999 zouden een half miljoen Amerikanen overleden zijn aan hun verslaving met OxyContin, een pijnstiller die op agressieve wijze door Purdue werd gepromoot.

Met het akkoord van vandaag hebben Purdue Pharma en de Sacklers nu op een handvol staten na een regeling over vergoedingen getroffen met zowat alle deelstaten in de VS. De Sacklers betalen nog eens 50 miljoen dollar extra en een andere schijf van 175 miljoen dollar komt uit het opgeven van hun controle over een aantal liefdadigheidsinstellingen. In totaal zou Purdue Pharma een vergoeding van 12 miljard dollar betalen, waarvan de familie Sackler er 4,5 miljard dollar voor haar rekening neemt.

Dit akkoord duwt de Sacklers uit de farmawereld en dwingt hen om miljarden dollars terug te betalen

Openbaar aanklager Maura Healy van de staat Massachussetts

In totaal waren er niet minder dan 3.000 rechtszaken tegen Purdue en de Sacklers. Volgens de aanklagers zouden een half miljoen mensen sinds 1999 overleden zijn aan het gebruik van OxyContin, een pijnstiller van Purdue. Die werd in al die tijd erg agressief gepromoot en vaak voorgeschreven aan mensen die het niet nodig hadden. Dokters die het vaak voorschreven, werden door Purdue verwend met bonussen of snoepreizen.

Wel bleek OxyContin erg verslavend te zijn en daarvan zouden Purdue en de familie Sackler veel financieel voordeel bij gehad hebben, ook al wisten ze dat.  Veel zieken overleden aan een overdosis of moesten een dure behandeling tegen hun verslaving ondergaan. Zij en hun familie -en nu ook de deelstaten- gingen tegen Purdue en de Sacklers in het verweer. Die ontkennen nog altijd alle schuld, maar zeggen dus wel geld toe als compensatie. 

Het akkoord vandaag maakt het mogelijk om Purdue Pharma te ontmantelen en de opbrengst daarvan te besteden aan schadevergoeding voor de slachtoffers en hun nabestaanden. 

De familie Sackler staat volgens het magazine Forbes op de 30e plaats op de ranglijst van rijkste Amerikaanse families. Dat zou goed voor een waarde van ongeveer 14 miljard dollar, voor de schadevergoeding dan wel.

De Sacklers verdienden hun fortuin via hun farmabedrijven Purdue Pharma -dat nu in een faillissement zit- en het Britse Mundipharma waarvoor nu een overnemer wordt gezocht. Zoals andere rijke Amerikaanse dynastieën financieren de Sacklers universiteiten zoals Harvard, Yale, Oxford en Cambridge en culturele instellingen zoals het Metropolitan Museum of Art, het Smithsonian, Guggenheim en zelfs het Louvre. In ruil worden dan zalen of afdelingen naar hen genoemd, maar sinds het uitbreken van het drugschandaal zijn die zalen herdoopt. 

Meest gelezen