110 jongeren op terugweg uit Spanje na coronabesmettingen, 10 dagen isolatie voor wie besmet is

Twee bussen met 110 jongeren en 12 monitoren van organisatie Jongerentravel komen deze voormiddag aan in ons land. Ze zijn in Spanje besmet geraakt met het coronavirus. Ook Summer Bash probeert een vroegtijdige terugkeer te regelen. In totaal gaat het bij beide organisaties om 600 jongeren die een feestbestemming, zoals Lloret de Mar en Calella, hadden uitgekozen. 

De terugrit naar huis van Jongerentravel verloopt heel vlot, vertelt monitor Louise Hermans. Zij zit op de bus en heeft zelf ook positief getest. "De buschauffeurs hadden Aiki-noodles en cheeseburgers meegenomen zodat iedereen iets had om te eten. Gisteravond hebben we karaoke gezongen op de bus. Af en toe moet ik een 'dafalgannetje' brengen, maar er zijn geen ernstig zieken."

Monitor Louise Hermans vertelt hoe de terugrit naar huis verlopen is:

Uit de testresultaten blijkt dat intussen 139 van de 600 jongeren die op reis zijn in Spanje, besmet zijn geraakt met het coronavirus. Concreet gaat het om 29 van de 350 jongeren die een feestvakantie boekten bij jongerenorganisatie Summer Bash en 110 van de 250 jongeren die met Jongerentravel meereizen. Bij die laatste organisatie zijn ook 12 monitoren besmet.

Volgens Jordy S'Jongers van Summer Bash liepen de jongeren hun besmetting hoogstwaarschijnlijk op in een van de Spaanse nachtclubs waar "makkelijk al eens een mondmasker wordt afgezet om elkaar beter te verstaan". Een ouder die anoniem getuigde, vertelde aan VRT-radio dat de begeleiders te weinig zouden doen om de tieners te blijven wijzen op de veiligheidsmaatregelen.

Met de bus of het vliegtuig naar huis

Beide organisaties lieten weten dat ze hun jongeren vroegtijdig naar huis willen laten vertrekken, maar dat bleek niet zo eenvoudig. Zo legde VRT-journalist Steven Decraene, die aanwezig is in Lloret de Mar, gisteren uit in "Het journaal".

"Er zijn heel wat formaliteiten om hen te laten te vertrekken. Dat heeft alles te maken met de coronamaatregelen in verschillende landen. Zo moeten positief geteste mensen normaal gezien in het land zelf in quarantaine blijven. Daar moet dan al een uitzondering voor gemaakt worden in Spanje. Komt daarbij dat de jongeren door Frankrijk moeten reizen met de bus, ook dat is een probleem. Ook daarvoor moeten attesten geregeld worden."

Bekijk hier de reactie van enkele jongeren en de buschauffeur bij vertrek in Spanje:

Videospeler inladen...

Ook Summer Bash heeft intussen de toelating gekregen om te vertrekken. Busbedrijf Selecta Cars-De Swaef uit Gent heeft daarvoor vier bussen naar Spanje gestuurd. Die bussen zouden vanmiddag vertrekken en zaterdagmorgen in ons land aankomen.

Volgens een medewerker van het busbedrijf zal de busreis wel veilig kunnen verlopen: "Het chauffeursgedeelte van de bus zal volledig afgesloten worden met schermen en de chauffeurs zullen een mondmasker dragen. Ze zullen bij het in- en uitladen ook ontsmettingsgel gebruiken en handschoenen dragen. De voertuigen zijn ook uitgerust met een speciaal filtersysteem om de virussen en bacteriën te doden".

Uitzondering

Volgens advocaat Olivier Dugardyn, die het woord voert voor Jongerentravel, wordt er voor de repatriëring een uitzondering gemaakt. "Het is een uitzondering omdat het gaat over jonge mensen van 12 tot 18, zonder ouders", duidt hij. "Daarom heeft de overheid dit au sérieux genomen, denk ik."

Het is met andere woorden niet de bedoeling dat om het even wie nu stappen gaat ondernemen om te worden gerepatrieerd als hij of zij op reis besmet raakt. "Het mag natuurlijk geen vrijgeleide zijn dat iedereen zomaar naar het ministerie zal bellen om te vragen om te worden gerepatrieerd", aldus Dugardyn. "Als je op reis gaat, weet je dat er een risico is, dat de situatie kan veranderen en dat je door de pandemie geblokkeerd raakt."

Het is een uitzondering omdat het gaat over jonge mensen van 12 tot 18, zonder ouders

Advocaat Olivier Dugardyn

Hoe verloopt de busreis? En hebben de jongeren eigenlijk iets fout gedaan? Bekijk hier meer uitleg van onze reporter ter plaatse, Steven Decraene:

Videospeler inladen...

Wat staat de thuiskomers te wachten?

Jongeren die besmet zijn, zijn eenmaal thuis nog niet aan het eind van hun lijdensweg. "Wanneer zij thuiskomen, moeten zij de isolatieregels volgen zoals die ook gelden voor iemand die in eigen land besmet raakt", legt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid uit.

"Dat betekent een isolatie van 10 dagen voor je het huis weer mag verlaten en terug contact met andere mensen kan hebben", aldus Moonens. Maar ook voor de gezinsgenoten zijn er gevolgen. "De gezinsgenoten van die mensen zijn natuurlijk snel risicocontacten. Zij moeten de quarantaineregels naleven: een test aan het begin van de quarantaine en een tweede test na 7 dagen."

Het naleven van die regels wordt opgevolgd. "Het blijft in grote mate een individuele verantwoordelijkheid van iedereen", zegt Moonens. "We kunnen alleen maar erg rekenen dat iedereen na anderhalf jaar miserie toch weet wat van hem wordt verwacht."

Joris Moonens legt in "De wereld vandaag" uit wat de terugkeerders mogen verwachten:

Meest gelezen